Elektroniske lukkere får problemer med LED-lys

Hvis du har et speilløst kompakt-kamera og vil fotografere med elektronisk lukker, må du være obs på hvilke lyskilder du har i rommet. Du kan få bildene mer eller mindre ødelagt av mørke striper.
Snart er jula her, og vi tar bilder som aldri før. Kanskje med vår nye speilløse kompaktkameraer. I noen settinger vil du trolig ønske å være så diskret som mulig, for eksempel under en skoleforestilling, i ei kirke, e.l. Da vil det normalt være smart å gå over fra mekanisk lukker til elektronisk lukker. Den er 100 % lydløs.

Men kombinasjonen av elektronisk lukker og ikke-kontinuerlige lyskilder viser seg å by på en del problemer. Moderne lyskilder, som f eks LED-lys og lysstoffrør, kan forårsake mørke horisontale striper på noen av bildene. Lysstoffrør blinker med en gitt frekvens. Dimm-bare LED-pærer likeså, ettersom lyset ikke blir svakere ved dimming, men det blir lengre «mørke pauser».

Vi vet at kameraet leser ut data fra bildebrikken linje for linje. Det er derfor rimelig å anta at når lyskilden varierer i intensitet i løpet av eksponeringen (og i løpet av utlesningen), betyr det at kameraet registrerer svakere belysning av bildebrikken i de områdene som ble lest ut mens lyskilden var på sitt svakeste.

Ut fra egen erfaring ble det mørke striper på ett bilde, mens nabobildet, tatt sekunder senere, var uten synlige striper. Så kan man selvsagt spekulere på om dette kan skyldes interferens mellom ulike lyskilder som plutselig svinger i takt.

Jeg ser for øvrig ingen klar sammenheng mellom blender, eksponeringstid, ISO og disse stripene. De er tilsynelatende tilfeldig.

Konklusjon: Hvis du bør fotografere 100 % stille, så gjør gjerne noen prøveeksponeringer for å se etter striper. Alternativet er at du må gå over til mekanisk lukker. Et speilløst kamera gir tross alt ikke all verden av lyd.

På min fotoblogg har jeg skrevet litt mer om dette: http://infotobloggen.wordpress.com/2017/12/06/elektronisk...e-striper/
Harald Harnang -
Harald Harnang
På et testbilde for å sjekke lys og fargetemperatur før en dåp, oppdaget jeg ikke de mørke stripene. Heldigvis var det nok bilder å ta av, så de med striper kunne enkelt skrotes.
 -
I brukerveiledningen til mitt Fujifilm X-E3 står det – kanskje litt for diskret – at den elektroniske lukkeren ikke liker fluorescerende lys og annen flimring.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Aleksander T.
Miroslaw, det du glemmer er at alle dimmbare LED bruker PWM for å redusere lysstyrke, altså justering av frekvens/puls, så 50 hz spiller ingen rolle plutselig da.. Det kommer an på hvordan LED og dimmer er. Våres kjøkken er et mareritt med 4 forskjellige typer LED og 2 forskjellige brytere. Får alltid striper uansett mekanisk eller elektronisk lukker.
15.12.2017
Harald H.
Kommentar til Miroslav O: De fleste bildene mine fra denne fotograferingen ble tatt på 1/30 til 1/60 sek. ISO 1600 - 6400. Forkjellige linser og blendere. Og, som nevnt: Helt random i forhold til hvor det opptrer striper. MEN: Stripene er langt tydeligere på kamera-skjermen (=lite jpg-bilde) enn når jeg studerer RAW-filene på PC-skjermen. Dette kan muligens forklares med den oppskarpingen og kontrasthevingen som kamera gjør med de små "visnings-filene".
10.12.2017
Miroslaw O.
der er sammenheng mellom strøm frekfens (50Hz) og lukker tid som enten er multiplication av frekvense (1/100, 1/200) eller er inni mellom (1/125, 1/250).
8.12.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu