Skanning av historiske bilder

Skal du digitalisere bestemors album eller andre bilder du tror kan få historisk interesse? Sørg for at bildefilene blir av en slik kvalitet at de kan benyttes til museumsformål. Da er det visse krav som må være ivaretatt.
Det finnes små og store bildeskatter rundt om i de tusen hjem. Det kan være små svarthvitt-bilder i bestemors album. Men det kan også være de litt blasse fargebilder fra egen ungdom - med Brylkrem-sveis og Volvo Amason.

Har du tenkt å digitalisere deler av ei fotosamling, kan det være lurt å kontakte ditt nærmeste museum for å høre om de kan ha interesse av noen av bildene. Sjansene er stor for at du har bilder av historisk verdi, selv om kanskje ikke trodde det i utgangspunktet.

Bildeskanning til historisk bruk krever bilder som er i 300 dpi og i størrelse er minst A4-format. Gjerne også miniumum 16 bits fargedybde, dvs at også sorthvittbilder bør skannes som fargefoto.

Nå endrer muligens "normene" seg, men det som i det minst var god latin for noen få år siden kan du lese mer om i et hefte fra ABM-utvikling (Statens senter for arkiv, bibliotek og museum), ABM-skrift#1 Digitalisering av fotosamlinger, ISSN 1503-5972:
http://www.abm-utvikling.no/publisert/abm-skrift/abm-skri...nger.html/

Er du generelt interessert i historisk foto, kan du lese mer her:
http://www.abm-utvikling.no/publisert/abm-skrift

En enkel beskrivelse på skanning med Epson og Silverfast programvare finner du også i et lite pdf-hefte som du kan laste ned fra nettstedet www.fotosamlinga.no: http://www.venner.fotosamlinga.no/skanning_bruksanv_v2_1.pdf

H :-)

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
katrine h.
Hvilket format er best å lagre bildene i, med tanke på fremtiden ???
9.8.2009
Jens Petter K.
Man kommer over litt av hvert i hverdagen, dette var ikke så dumt vel?!?
Gikk utstillingsåopningen bra?!
3.12.2008
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu