Mange digitalbilder lever farlig

Én av tre nordmenn glemmer å sikre familiebildene. Kvinner er dårligst på å sikre bildene, viser en undersøkelse utført av analysebyrået Visendi for Fotorådet.
Norge ligger lengst fremme i verden i bruk av digitalkamera. I år blir det tatt ca. 1,5 milliarder digitale bilder her i landet. Men mens vi før tok vare på minnene i fotoalbum, ligger nå de fleste familiebildene lagret på en datamaskin.

I undersøkelsen svarer knapt 60 prosent av de spurte at de jevnlig lager sikkerhetskopier av de digitale bildefilene. Mens 65 prosent av mennene tar jevnlig sikkerhetskopi av bildefilene, er det bare litt over halvparten (55 %) av kvinnene som sikrer bildene. Det er likevel de yngste som slurver mest. Av de under 24 år, svarer 53 prosent at de aldri tar sikkerhetskopi av bildefilene sine. Totalt er 1114 personer i alderen 16 til 80 år spurt om sine sikkerhetsvaner.

- Det er skremmende å se at 37 prosent ikke tar noen form for sikkerhetskopi. Dette er kjære minner fra ferier, bursdagsselskap og høytider som folk ikke sikrer mot ødeleggelse. Dagens teknologi gjør at det bare tar noen minutter å sikre bildefilene ved å kopiere dem over på en CD. Dette bekymrer oss, når vi vet hvor utsatt datamaskiner er, sier informasjonssjef i Fotorådet Knut Førsund.

I følge det norske antivirusselskapet Norman oppdager de mellom 800 og 1000 nye datavirus hver dag. En stor del av disse er i stand til å ødelegge innholdet bildefilene på datamaskinen.

- Det er selvsagt at man jevnlig tar sikkerhetskopi av de mest vitale data man har. Familiebildene er trolig det en vil savne mest hvis PC-en blir ødelagt, sier presseansvarlig hos Norman, Ella Mæhlumshagen.

Undersøkelsen avdekker også store geografiske forskjeller. I Oslo og Akershus svarer 65 prosent at de jevnlig tar sikkerhetskopi av bildefilene, mens i Nord-Norge svarer bare 52 prosent at de tar sikkerhetskopier.

Er du gardert mot lynnedslag?

Et kraftig lynnedslag i sommer ødela datamaskinen til Knut Førsund. Maskinen var sikret med spenningsvern på strømnettet, men det hjalp ikke, fordi lynet fulgte telefonledningen. Både PC, dataskjerm , ADSL-modem og IP-adapter tok kvelden - og alle data på to harddisker gikk tapt.

- Jeg var ikke klar over at en lynnedslag via telefonlinjen kunne få en slik konsekvens, forteller han. - Og det tror jeg mange ikke er klar over heller. Nå er det kommet på markedet også overspenningsvern for telelinjen, de koster bare et par hundre kroner. For en tusenlapp får du en større boks som tar hånd om både strømnettet og telenettet en såkalt UPS-enhet.

- Min redning ble sikkerhetskopien, som bare var et drøyt døgn gammel. Der lå nesten hundre tusen datafiler, hvorav ca. 20 000 bilder. Og nettopp sikkerhetskopiering er det som kan komme til å redde mange, fordi en harddiskkrasj før eller senere antakelig inntreffer. Det kan være virus, sammenbrudd i harddisken, brann eller lynnedslag - da er det godt å ha en fersk sikkerhetskopi. For mange mennesker vil sikkerhetskopiering på CD eller DVD være greit, for dem som har større datamengder finnes det eksterne harddisker som kan være en aktuelle løsning. Ingen av disse løsningene er spesielt dyre.

- Undersøkelser har vist at fotografier er noe av det folk setter mest pris på, og ikke vil miste. Da må vi også finne oss i å sikre bildene. Fjernlagring over nettet er en annen løsning som vil bli mer og mer aktuell i tiden framover. Her vil det dukke opp flere interessante løsninger for bildebrukere.
Slik så telefonuttaket ut... -
Slik så telefonuttaket ut...

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu