Pressemelding
Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet.

Årets nordiske naturfotograf er kåret

Jørn Bøhmer Olsen fra Halden i Norge ble lørdag kåret som Årets nordiske naturfotograf i konkurransen Nordic Nature Photo Contest under en seremoni i Oslo Konserthus. Simon Carrington fra Sverige ble kåret som Årets unge nordiske naturfotograf.
Magasinet Natur&Foto står bak konkurransen som ble arrangert for åttende gang i år med 4442 deltakende bilder fra 344 fotografer fra Norden og andre europeiske land. Dette er den største naturfotokonkurransen i Norden.

Jørn Bøhmer Olsen er nesten en legende innenfor naturfotokretsene. Han ble kåret til Nordisk Naturfotograf allerede i 1991. Vinnerbildet viser en fiskeørn som tar fisk under vann, et unikt opptak som han har jobbet med over flere år.
Kontaktinfo: bohmer@halden.net

Simon Carrington fra Sverige ble Årets unge nordiske naturfotograf.
Kontaktinfo: simoncarrington89@gmail.com

Vår hovedsponsor denne gang er Nikon. Hovedpremien er Nikon Z6 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S + Mount Adapter FTZ til en verdi av 28 990,-.
Focus Nordic sponser Årets unge nordiske naturfotograf med kr 13 500,-.
Ellers er premiebordet sponset av mange forskjellige aktører i markedet. Norsk Friluftsliv, Stavanger Foto, Interfoto, Foto.no, WWF, Fotobag.no, Cewe Japan Photo, Wild Nature Fotoresor.

Dette er vinnerne i de ulike kategoriene:
1) Årets nordiske fuglebilde – Vinner Jørn Bøhmer Olsen, Norge.
Kontaktinfo: bohmer@halden.net

2) Årets nordiske pattedyrbilde – Vinner Even Hønsen Agerup.
Kontaktinfo: Even.naturfoto@gmail.com

3) Årets nordiske landskapsbilde – Vinner Øyvind Buljo, Norge.
Kontaktinfo: oyvbul@gmail.com

4) Årets nordiske nærbilde – Vinner Bjørn Lie Fostad, Norge
Kontaktinfo: bjoliefo@yahoo.no

5) Årets nordiske turbilde – Vinner Oscar Stål, Sverige
Kontaktinfo: info.fotoraven@gmail.com

6) Årets nordiske kreative naturbilde – Vinner Pasi Relanto, Finland.
Kontaktinfo: pasi.relanto@gmail.com

7) Truet nordisk natur – Vinner Audun Rikardsen
Kontaktinfo: audun.rikardsen@uit.no

8) Fotoreisen – Vinner Roy Mangersnes, Norge
Kontaktinfo: roy@wildphoto.no

Bildene er bedømt av en mangfoldig sammensatt jury med fotografen Pål Hermansen som juryleder. Øvrige jurymedlemmer har vært Anna Ulmestrand og Jonathan Stenvall fra Sverige, samt Tom Schandy og Baard Næss fra Natur&Foto.

Hvis du vil se alle vinnerbildene, henger disse i galleriet til Foto.no i Dronning Eufemiasgate 12 i Oslo.

ÅRETS NORDISKE NATURFOTOGRAF

Jørn Bøhmer Olsen

Tekst: Tom Schandy

Jørn Bøhmer Olsen (Norge) er Årets nordiske naturfotograf. Han bor i Halden i Østfold og er en levende legende for alle som har vært med litt. Sammen med sin makker Rolf Sørensen var han han en banebrytende naturfotograf på 1980-tallet, noe som kulminerte i at han ble «Nordisk Naturfotograf» i 1991, kåret av Vårgårda Fotoklubb og det svenske bladet Foto. Så ble det litt stille rundt Bøhmer Olsen.

Sommeren 2017 var tiden inne for å blåse støvet av den gamle naturfotografen. – Hvor har du vært hen, hva driver du med? spurte jeg da jeg ringte ham. – Jeg har holdt på hele tida jeg, svarte han, og så la han ut om fiskeørna, hans livslange fotoprosjekt. Og det var jo derfor jeg ringte, for å få ham til å holde foredrag om fiskeørna, på Natur&Foto-dagen i Oslo Konserthus i februar 2018. Og Bøhmer-Olsen kom og holdt et glitrende foredrag. Samtidig vant Jostein Hellevik tittelen «Årets nordiske naturfotograf» med bilde av nettopp en fiskeørn som tar fisk.

Kanskje var det fiskeørnbildet til Hellevik som trigget den gamle sirkushesten til å sende inn sine fiskeørnbilder til årets konkurranse. Han så at han hadde noen helt unike vinklinger som kanskje kunne hevde seg i konkurransen. Juryen var enstemmig, hans bilde av fiskeørn under vann var så utrolig bra at det ikke var noen tvil om at Jørn Bøhmer Olsen fortjente tittelen «Årets nordiske naturfotograf», 28 år etter at han sist var «Nordisk naturfotograf».

Da jeg ringer Bøhmer-Olsen for å fortelle ham den store nyheten, sitter han og ser ut av vinduet, på gråværet. Ei hegre og en hønsehauk har akkurat flydd forbi. – Ikke så mange hegrer her, i motsetning til der jeg akkurat kom fra, forteller han. Bøhmer Olsen har nettopp kommet hjem etter et opphold i Gambia. Kanskje ikke så tilfeldig, for i Gambia er det mange overvintrende fiskeørner.

Så kommer vi inn på jula og julenissen. Jeg sier at nissen er nærmere enn du tror, og da får en liten mistanke om hva dette dreier seg om. «TUSEN TAKK», sier han med trykk da jeg forteller at julenissen kommer med tittelen «Årets nordiske naturfotograf» og en del fotostæsj med på kjøpet, blant annet Nikons nye speilløse modell, Z6.

Bøhmer Olsen husker godt samtalen fra 2017, da jeg sa at jeg skulle blåse støvet av ham, han syntes det var en artig beskrivelse. Men nå blåser vi bort det siste støvet: Legenden og forbildet fra 80-tallet troner igjen på toppen. De gamle er eldst...

Bildet av fiskeørna som har tatt en vederbuk, og som kjemper seg opp til overflaten, er et utrolig opptak. Vi har ikke sett lignende. – Det har ikke jeg heller, sier Jørn. – Jeg har saumfart alle mulige kilder, men ikke funnet noen lignende.

-Hvordan er det mulig å ta et slikt bilde?
-Jeg prøvde dette i 1990 og fikk til to-tre gode bilder etter 1 ½ måneds innsats. Selv om jeg på en måte knakk koden den gangen, var det så tidkrevende at jeg lot ballen ligge, inntil sommeren 2017 og 2018. For at ta slike bilder, legger jeg ut død fisk. Noen fiskeørner tar den, andre ikke. Fiskeørna på bildet var imidlertid av det samarbeidsvillige slaget. Tidligere har jeg festet fisken med sene, på grein etc, men det gjorde jeg ikke nå. Jeg la den bare den på bunnen, på ca. 60 cm dyp. For at den ikke skulle flyte opp, punkterte jeg svømmeblæra. Så satte jeg kamera i undervannshus på ei plate på bunnen, med kabel bort til et kamuflasjetelt hvor jeg satt, 50 meter unna. Avstanden fra kameraet til fiskeørna er nok bare 60-70 cm, og brennvidden som ble brukt, er 12 mm på kropkamera, tilsvarende 18mm på fullformat.

-Det høres jo enkelt ut?
Jørn humrer.
-Jeg satt i teltet i 42 dager i sommer, nesten på rad. Jeg hadde vel klaff 8-10 dager. Det er mye som skal stemme. Er vindretningen feil, vil den ta fisken med ryggen til. Og så skal vannflaten ha litt bevegelse, ikke for lite, ikke for mye. Men jeg har fått flere artige bilder, ikke bare vinnerbildet…

Det siste halve året har Jørn skrevet på ei fiskeørnbok som han håper kommer ut i løpet av et par år. Han er opptatt av alle sider ved fiskeørnas liv. – Jeg begynte å tenke på dette allerede i 2006, men nå vil jeg snart ha den ut. Jeg har pløyd hyllemeter med hyllemeter med litteratur for å innhente all mulig kunnskap om arten.

Helt til slutt: Da Jørn var i Gambia før jul var han på fotballkamp med Osprey FC (Osprey er engelsk for fiskeørn). – De hadde til og med en fane med teksten "Don`t shoot the osprey". Det viste seg at fanen var
forsvunnet, men de lagde en ny til ære for meg. Som takk sponset jeg klubben med en del kroner. Når det var fotballkamp der nede sist, satt jeg ringside i «VIP-losjen». Og sannelig vant dem ikke 2-0, humrer
fiskeørnfotografen og den nybakte nordiske mesteren fra Halden.

Hvis du vil se alle vinnerbildene, henger disse i galleriet til Foto.no i Dronning Eufemiasgate 12 i Oslo.
Foto: Jørn Bøhmer Olsen - Fiskeørna tar fisk under vann
Fiskeørna tar fisk under vann
Foto: Jørn Bøhmer Olsen
Nikon D500, 12-24/4, f/8, 1/1250 sek, 1600 ISO
Foto: Simon Carrington  - Tårnsegler
Tårnsegler
Foto: Simon Carrington
Årets unge naturfotograf
Foto: Even Hønsen Agerup -
Foto: Even Hønsen Agerup
Årets pattedyrbilde
 -
Vinnenen, Jørn Bøhmer Olsen, gratuleres.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu