Det finnes ikke dårlige kameraer lenger

Hva skal man satse på når alt er bra?
Da jeg begynte i fotobransjen, som redaktør for Akam.no, i 2005 var jobben vi gjorde med å teste kameraer svært viktig for alle som vurderte å kjøpe et kamera. Det var mye dårlig og en del bra å finne, men det var ikke lett å vite hva som var hva, før det ble testet. På forumer var det endeløse diskusjoner om hva som var best av Canon og Nikon, og det var så mange fanboys der ute at vi måtte veie våre ord på gullvekt, eller være klare til å ta diskusjonen etterpå. Det innbar også å få all verdens rare kallenavn slengt etter seg.

I dag er det vanskelig å finne dårlige kameraer. Det finnes selvfølgelig kameraer som løser akkurat dine oppgaver dårlig, men det gjør dem ikke til dårlige kameraer i seg selv.

I praksis betyr dette at hvis du ikke har spesielle krav, kan ethvert kamerasystem fungere utmerket. Likevel er det ting som skiller de ulike systemene og kameramodellene, som kan gjøre dem mer eller mindre egnet for ditt bruk.

Mange av oss har klart definerte behov eller mindre klart definerte ønsker til et kamera, og det bør bestemme hvilket kamera og kamerasystem du bør kjøpe. Samtidig er det mange som overvurderer forskjellene på noen av systemene. Kanskje har system A høyere bildekvalitet enn system B. Men dette er kanskje bare en målbar forskjell i laboratoriet. Vil du noen gang kunne se den forskjellen? Hva med autofokusen. Det føles trygt å ha den beste autofokusen, men med mindre du tar bilder av små fugler i flukt, eller en sport med stor grad av raske, uforutsigbare bevegelser, er det ikke sikkert du noen gang får utnyttet den fordelen. Da vil det kanskje være bedre å bruke noen av pengene på bedre optikk i stedet.

Utallige diskusjoner har gått om fullformat mot mindre bildebrikker, og vi skal ikke ta den diskusjonen her, men det er et betimelig spørsmål å stille seg hvor ofte man faktisk trenger de fordelene man får ved en fullformatbrikke i forhold til de fordelene man får ved en mindre brikke. Og den andre veien. Trenger du fordelene av en mindre brikke, eller vil du heller ha fordelene av fullformat. Og hva med mellomformat?

En ting som har blitt viktigere etter som kameraene har blitt bedre, er at de fungerer som verktøy for deg – at det ligger godt i hånda og at knapper fungerer slik du ønsker. Hvis du har mulighet, er det derfor lurt å svinge innom en fotobutikk der du kan kjenne på godsakene. Men også utseende har en del å si. Hvis du liker utseende på kameraet, er det lettere å få inspirasjon til å ta bilder.

Det er fortsatt mange med sterke meninger om disse tingene, men de har sine egne behov og egen oppfatning av hvordan ting bør være, så ikke legg for mye vekt på alt som blir sagt. Finn dine egne behov, og finn utstyr som svarer til de behovene. Klarer du det, blir du mye mer fornøyd med kamerakjøpet.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Njål F.
Det finnes kanskje ikke dårlige kameraer, men det er klart at det er store forskjeller når systemkameraer koster fra 4.000 til over 100.000. Med de hastighetene som nye kameraer kan oppnå er det ofte ikke kommunisert godt nok at du ikke kan gjøre deg full nytte av alle nye funksjoner i et nytt kamerahus dersom du ikke samtidig kjøper ny optikk.
Da blir kostnaden ved å kjøpe et nytt kamera fort ganske mye større enn det som det koster å kjøpe et nytt kamerahus.
11.1.2023
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu