I lyset fra et hav – en annerledes fotobok

En bok med naturbilder som ikke ser ut som naturbilder og som egentlig ikke handler om natur.
Lyset fra et hav er en ganske spesiell fotobok av Wenche Dahle fra Flatanger i Trøndelag. Der er en ganske liten bok i litt større enn A5-format, trykket på ganske tjukt, matt papir, som gir en god kvalitetsfølelse. Omslaget har et tekstiltrekk som signaliserer at heller ikke innholdet er glatt og ferdig fordøyd.

Bildene er annerledes enn alle de bildene vi oversvømmes med til daglig, og det er en befrielse å se noe nytt. Bildene er manipulerte bilder, multieksponeringer og lag med flere bilder oppå hverandre med fugler eller dyr som viktig element. Mange av dem er svært abstrakte i form, selv om du umiddelbart ser hva som er avbildet.

Vi møter Wenche, litt tilfeldig, i Flatanger der vi er av andre grunner, men blir veldig interessert når vi får se boka hennes, og vil naturligvis ta en prat med henne om den.

– Når man bor i Flatanger har man god tilgang på havørn, sjøfugl og natur, og dette brukes aktivt i boka, uten at bildene av den grunn er naturbilder, mener Wenche Dahle.

For Wenche er det viktig at leseren stopper opp og dveler ved bildene, at de vekker noen følelser.

– Bildene skal ikke bare ha sin egen skjønnhet. De skal formidle noe mer, noe dypere. Det er kanskje det som gjør det til kunst, sier hun.

Til bildene hører det korte, egenkomponerte poetiske tekster og dikt som står seg godt til bildene, og som er av såpass høy kvalitet at det absolutt tilfører boka en ekstra dimensjon. Hun har unngått de billige klisjéene og laget tekster som noen ganger er veldig konkrete beskrivelser av situasjonen og andre ganger drømmer, følelser og tanker.

Bildene og teksten i boken beskriver, i flott harmoni, de utfordringene, gledene sorgene og de sterke følelsene som følger med en livskrise. Noen bilder er lyse, harmoniske og rolige mens andre er mørke og stormfulle.

Viktig å føle at man kan inspirere andre. Selv om jeg bare lager de tekstene og bildene som er rett for meg.


Litt som et eventyr
Bakgrunnen for boka er en livskrise Dahle gjennomgikk for noen år siden, hvorpå mannen hennes ga henne et kamera så hun skulle ha noe å drive med. Hun hadde aldri ønsket seg kamera, og ante ikke hvordan man brukte det.

Likevel kom interessen fort, og hun lekte seg med kameraet. Lærte om det, og begynte å bryte alle regler om fotografering for å skape noe nytt.

Boken kom til ved at hun holdt sitt første utenlandske foredrag i Tyskland om bildene sine, utfordringene sine og hvordan det første hjalp det andre. En representant fra et tysk forlag var til stede, tok kontakt og meldte om at de kunne være interessert i en bok om dette. Det gikk lang tid uten at hun hørte mer fra dem, men så tok de kontakt igjen, kom på besøk til Flatanger og var der i 4 dager for å jobbe med layout og annet med boka.

Wenche Dahle er fortsatt ingen kjendis. Hun fikk sitt første kamera i 2014, men åpner på lørdag en utstilling i Stjørdal kunstforening, og tre uker etter at boka ble lansert under den store bokmessa i Frankfurt i fjor høst, fikk den en internasjonal pris i England for beste kunstbok (International Creative Media Award). Den er oversatt til både engelsk og tysk. Hun er tatt opp i NN (Norske Naturfotografer), som en av svært få kvinner. Fra 2015 ble hun Årets fotograf i BioFoto to år på rad, og i Namsos Fotoklubb fire år på rad.

Mer kunstbok enn naturbok
Hvis man absolutt skal sette ting i bås, er det er nok riktigere å kategorisere boka som en kunstbok enn som en naturbok. Den er kjemisk fri for artsdokumentasjon, men spekket med følelser. Det er derfor en sterk bok som ingen kan være likegyldige til.

Dette skrev forlaget om boka: Norges ville natur,- havet, skogene og fremfor alt underligheten og stillheten. Det er kulissene rundt en kvinne som leter etter veien ut av et sjelelig mørke. Hun reddes av fotograferingen.
Naturen og dyrene i den lille bygda hun bor i forvandles til motiver, og kameraet utvikler seg til en bestevenn.
Hun skaper symbolmettede bilder fulle av magi. Det er bilder med mange lag, som på samme tid evner å uttrykke både fortvilelse og glede. Sakte kommer lyset tilbake i Wenches liv.
En bok som berører, inspirerer og gir håp.


På lørdag 8. februar åpner hun en utstilling på Kimen kulturhus i Stjørdal, i regi av Stjørdal kunstforening. Vi vil også forsøke å få både fotografen og bildene hennes hit til oss, så vi kan vise henne fram til enda flere.


Wenche hevder å ikke ha hørt om Torikil Færøs bok «Kamerakuren», men har helt tydelig benyttet hans metoder for å hjelpe seg gjennom en vanskelig periode.

Boka er til salgs på Wenche Dales hjemmesider
Foto: Wenche Dahle -
Foto: Wenche Dahle
 -
Omslaget til boka
Foto: Wenche Dahle -
Foto: Wenche Dahle
Foto: Wenche Dahle -
Foto: Wenche Dahle
Foto: Wenche Dahle -
Foto: Wenche Dahle

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ulf Erik A.
Fantastiske fotos å dvele lenge i!
5.2.2020
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu