Industridokumentar og fotokunst

Fotograf Dag E. Thorenfeldt tar oss med inn i en bit av Oslos industrihistorie i sin bok om Apothekernes Laboratorium.
Bokomtale av Harald Harnang
Fotograf: Dag E. Thorenfeldt
Tittel: Apothekernes Laboratorium
Sjanger: Fotobok
Format: 24x33 cm
Pris: 499
Forlag: Press


Mange fotografer har en viss tiltrekning til det man på svensk så presist kaller for «övergivna platser». Det være seg forlatte hus, bilkirkegårder, tomme bedehus – eller altså et forlatt industrianlegg.
I 2015 vandret fotograf Dag E. Thorenfeldt rundt i den nedlagte fabrikken til Apothekernes Laboratorium på Hoff i Oslo. Deler av fabrikken sto da om lag slik den var blitt forlatt mange år tidligere. Fabrikken produserte blant annet antibiotika for dyrehold, og representerte den gamle industrikulturen i Oslo. Disse bildene har det blitt ei stor og spennende bok av.
I dag er det meste av fabrikken revet og erstattet av nye bygg for kontor, butikker og boliger.
Essay
I boka har Erling Dokk Holm skrevet en om lag 11 sider langt essay, som er en god blanding av faktainfo om industrialiseringens vekst, glanstid og fall i Kristiania/senere Oslo, noen dykk ned i enkeltbilder, pluss til sist noe interessant «fotografisk filosofi», om man får være så fri å bruke et slikt begrep.
Erling Dokk Holm er statsviter og har skrevet sin doktorgrad om offentlige, kommersielle og urbane rom.
Fabrikk
Dag E. Thorenfeldt (f. 1961) har en omfattende fotografisk karriere som portrettfotograf, reklamefotograf og kunstfotograf bak seg.
Med 72 bilder, pluss forside, tar Thorenfeldt oss inn i de gamle fabrikkbygningene. Vi holder boka på tvers og blar oppover, mens vi åler oss mellom solide luftekanaler i blank stål, tripper over oljeglatte verkstedgulv, og ser inn i et forlatt kontor der stolen tilsynelatende nettopp er skjøvet unna, mens bordet er et salig kaos av smått og stort, av en kaffetermos og blant annet en ytterst lettkledt kalender. De fleste bildene er interiørbilder - oftest tatt med eksisterende lys, noen få med blits. Her er oversiktsbilder og tette detaljbilder. Rene, fargemettede bilder. Sjangermessig er dette en blanding av fotokunst og industridokumentar.
Uskarphet
Her er bilder som er sylskarpe fra kant til kant. Her er også bilder som fremhever elementer og legger bakgrunnen soft i behagelig bokeh. Men her er også en god del bilder som er gjort delvis uskarpe enten ved hjelp av bildebehandlingsprogram - eller mest trolig at de er tatt med tilt/shift-objektiv. Boka gir ingen informasjon om valg av utstyr eller fotografisk teknikk. For det meste synes jeg denne bevisste uskarpheten fungerer bra. Et par steder synes jeg nok at dette blir en effekt, mer enn å fremheve (for meg) vesentlige objekter. Vårt øye er vel trent opp til å tro at det som er nært og/eller skarpt er det vesentlige i bildet, mens det som er uskarpt er mindre vesentlig.
Interessant
«Apothekernes Laboratorium» har blitt ei interessant bok på flere plan. Vi får solid dokumentasjon over en svunnen tid. Vi får også en kunstners tolkning gjennom kameralinsen.
En ørliten morsomhet i det hele er at Dokk Holm til siste bilde i boka slår fast at det er en enslig skjære som flakser på vei opp mot himmelen, mens det vel i virkeligheten trolig er en due.
Dag E. Thorenfeldt -
Dag E. Thorenfeldt
Forside
Dag E. Thorenfeldt -
Dag E. Thorenfeldt
Boka leses/sees for det meste på tvers
Dag E. Thorenfeldt -
Dag E. Thorenfeldt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu