Fredsprisutstillingen bør være obligatorisk

Årets Nobels fredspris gis til to journalister som daglig risikerer livet for sannheten. Fredsprisutstillingen viser i bilder hvilke utfordringer de møter.
I Norge lever vi i en liten boble der ting fungerer bra. Ikke minst kan vi stort sett si hva vi vil, mene hva vi vil og skrive hva vi vil uten frykt for represalier fra myndigheter eller andre maktgrupper. Slik er det ikke over alt, og når myndighetene går så langt som å true med å drepe, eller faktisk ta livet av journalister og fotografer som prøver å dokumentere hva som skjer, er det opplagt at det er umulig å ha et fungerende demokrati.

Selv om vi her hjemme har stor ytringsfrihet og demokratiet er blant de mest velfungerende i verden, ser vi også her tendenser fra myndighetene at de ønsker mer hemmelighold og mindre innsyn i hva de driver med. Blant annet har vi sett at både sivilombudsmannen og riksrevisjonen har fått innskrenket sine muligheter til å gjøre jobben sin. Derfor er kampen for åpenhet, ytringsfrihet og demokrati aldri en vunnet kamp, og det er viktig å støtte opp om dem som fører denne kampen hver eneste dag.

Årets fredsprisutstilling gjør nettopp det. Den prisbelønte tysk-russiske fotografen Nanna Heitmann har møtt Dmitrij Muratov i redaksjonen til Novaja Gazeta, avisen han er redaktør for. Hun har også fotografert unge, uavhengige journalister som jobber under vanskelige forhold i et Russland der pressefriheten blir stadig mindre. Hannah Reyes Morales, en ung, anerkjent dokumentarfotograf basert i Manila, Filippinene, har tatt nye portretter av Maria Ressa og laget en fotoserie hun kaller «False light». Den viser hvilken rolle sosiale medier spiller i hverdagen til folk på Filippinene, som er i verdenstoppen i internettbruk.

Les Foto.nos eksklusive intervju med Hannah Morales.

Bildeseriene er mer enn portretter av fredsprisvinnerne. De viser utfordringer ytringsfriheten møter i disse landene. Og ikke bare er det sterke historier, men det er imponerende fotografier, noe som bør gjøre utstillingen svært aktuell ikke bare for dem som interesserer seg for ytringsfrihet og demokrati, men for alle fotointeresserte i tillegg.

Det er så mange aspekter ved utstillingen som kan røre ved noe inni deg, og det er sjelden man ser en utstilling som gjør det i samme grad som denne. Vi har alle noe å lære her, enten det er om samfunnsspørsmål og fotografering eller om mennesker som setter sitt liv på spill for noe som er større enn dem selv. Vi vil derfor gå så langt som å si at denne utstillingen bør være obligatorisk for alle.

Personene denne utstillingen handler om er vår tids helter.

Utstillingen åpner for publikum søndag 12. desember og vil være åpen fra til november neste år. Du finner den i Nobels fredsprissenter i gamle Vestbanen i Oslo. Dersom du ikke har anledning til å se den i Oslo, vil det finnes en digital versjon av den på hjemmesidene til Fredsprissenteret.

 -
© Hannah Reyes Morales for Nobels Fredssenter -
© Hannah Reyes Morales for Nobels Fredssenter
Portrett av fredsprisvinner Maria Ressa. Manila, november 2021.
© Nanna Heitmann / Magnum Photos for Nobels Fredssenter -
© Nanna Heitmann / Magnum Photos for Nobels Fredssenter
Fredsprisvinner Dmitrij Muratov i redaksjonen, foran en vegg fylt med forsider av Novaja Gazeta.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu