Knerten, naturen og mennesket

Om Bjørglis intensjon er miljøpolitisk eller ikke, så er det fristende å trekke paralleller til dagens miljøsituasjon. FN øser over oss med miljømessige dommedagsprofetier, mens mennesket forsyner seg av naturen og passer mindre og mindre inn i den.
Annar Bjørglis utstilling Scullshaped Clouds på Akershus Kunstnersenter viser fotografier, tegninger, skulpturer og en lydinstallasjon med sildrende vann. Bjørglis bilder er ofte iscenesatt, enkeltmennesker plassert som fremmedlegemer i naturen. Disse ensomme menneskenes ansikt er ofte gjemt eller tildekket. Bildene har en drømmende stemning med et mykt litt uklart fokus og lys.

I bildene Sommerfuglforbannelsen, Okse og Elefant har personene et hvitt tøystykke rundt hode i en form som en sommerfugl, horn og en snabel. Menneskene blir fratatt sine ansikter, sin person, men som i stedet gjør dem mer fremmed. Deres forsøk på å passe inn i naturen blir gjort på menneskenes prinsipper.

Verkene Stickman I og II er installasjoner med blanding av skulptur og fotografi. Stickman I minner om en voksen versjon av Anne-Cath. Vestlys Knerten – i matrosdress og med en drikkeanordning med ølflasker festet til hodet. Knerten måtte vokse opp litt for fort, ikke helt ferdig med barndommen før han kastet seg inn i voksenlivet. Han har tatt steget, ut av bildet og litt uforberedt inn i menneskeverden for å sjekke om gresset er grønnere der. Han blir et symbol på hvor dårlig naturen passer inn i vår menneskeskapte verden.

I installasjonen Stickman II hviler Knerten i tigerdrakt ved bildet av et skogstjern. Det utrydningstruede dyret viser konsekvensene av menneskenes herjing i naturen. Han sitter bøyd med tigerhodet under armen, som om han har gitt opp. Tjernet har som mange av landskapene en romantisk og myk atmosfære samtidig som det er noe uhyggelig over det. Naturen vises som noe kjent og hyggelig, men også som noe skremmende vi kan ødelegge men ikke kontrollere.

Annar Bjørgli (1969) er utdannet ved Institutt for fotografi ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han har deltatt på en rekke gruppeutstillinger og ga i 2004 ut boka ”Horrorhouses”. Dette er Bjørglis andre separatutstilling og utstillingen varer til 25. februar 2007

http://www.aks.ah.no/galleri.html

Annar Bjørgli -
Annar Bjørgli
Annar Bjørgli -
Annar Bjørgli

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu