Langt og kort fra Sigma

En kompakt 500mm f/5,6 og en 15mm f/1.4 fisheye lanseres i dag.
Sigma 500mm F5.6 DG DN OS Sport
Dette er en lang tele som fysisk er ganske kort. Den er omtrent som en 70-200mm f/2.8 i størrelse, bortsett fra at den trompetformete tuten er en del større (95mm filter). Vekta er også omtrent den samme.

Når objektivet ikke er lenger enn 23,5cm, veier 1370g og har bildestabilisator (5 trinn) er det et veldig greit objektiv å håndholde. Det er også lett å få med seg på tur uten at du må bære deg skakk. Så selv om det er et blendertrinn mørkere enn tradisjonelle 500mm-objekektiver, vil det være med mye oftere, og på moderne speilløse kameraer og med moderne støyfjerning vil du sjelden være hindret av litt mindre blender.

Objektivet har blenderring som du kan velge om skal ha klikk eller være helt jevn. Det følger med stativfeste med arca-swiss, som lett kan roteres eller skrus av (ikke fullt så lett).

Objektivet kommer med L-fatning eller E-fatning. Versjonen med L-fatning har støtte for Sigma telekonvertere og Sigma USB Dock (Sigma har ikke lisens fra Sony til å lage disse for E-fatning, men det er sannsynlig at objektivet vil virke med en Sony telekonverter, uten at noen garanterer det).

Vi har ikke testet objektivet, men tenker at en 500mm f/5.6 bør være ganske grei å konstruere, og med Sigmas tidligere meritter på optikk, kan vi forvente meget høy bildekvalitet fra dette objektivet. Prisen på 38 090 kroner burde også tilsi at dette er gode saker.

Den kompakte størrelsen er oppnådd uten bruk av refraktive linseelementer. Det skulle man tro betyr at de har tatt noen snarveier når det gjelder å kompensere for alle tenkelige optiske feil, og lar dette bli rettet opp automatisk i kameraet. Dette er en metode de fleste objektivprodusenter benytter seg av for tiden, og gir oss langt mer kompakt, lett og rimelig optikk enn vi kunne fått uten. Når det er sagt, har objektivet 20 elementer i 14 grupper, hvorav 3 er FLD- og 2 SLD-elementer, så det er fortsatt ganske mye glass inni der, og derfor kan det være at de faktisk kompenserer for det meste i objektivet.

Siden dette er et objektiv i Sport-serien har det gode værtettinger, rask autofokus og en solid byggekvalitet. Det skal tåle å brukes under alle forhold. Frontelementet har fluorittbelegg så det avstøter vann, olje og støv.


SIGMA 15mm F1.4 DG DN DIAGONAL FISHEYE Art
I den andre enden av skalaen finner vi en 15mm f/1.4 fisheye. Denne tegner helt ut til hjørnene på et fullformatkamera og gir en bildevinkel på 180 grader.

Selv om det er et fisheye-objektiv, er det skarpt fra hjørne til hjørne, og er laget for å kunne brukes til astrofotografering, så du for eksempel får neste helt runde punktlys (stjerner) selv i hjørnene (svært liten katteøyeeffekt). Det gjør det også velegnet til landskap og arkitektur.

Dette er det fjerde objektivet Sigma lanserer i serien med astrofototilpassete objektiver med egenskaper som nevnt over. De andre er 14mm f/1.4 DG DN, 20mm f/1.4 DG DN og 24mm f/1.4 DG DN. Alle disse har også støtte for såkalt objektivvarmer som kan legges rundt forreste del av objektivet for å hindre kondens og ising.

Også dette objektivet kommer med stativfeste med arca-swiss, blenderring som kan ha klikk eller være helt jevn og et fluorittbelagt frontelement. Du kan ikke sette på filter i front, men det er støtte for gel-filtre i bakkant.

En annen ting objektivet har felles med 500mm-en er vekta. Med 1360g veier det omtrent nøyaktig det samme.

Prisen er 25 390 kroner.

Levering av begge objektivene skal starte 14. mars, ifølge Sigma.
Her finner du objektivene i vår nettbutikk:
Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports Sony E-mount
Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports L-mount
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Art L-Mount
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Art Sony
 -
 -
 -
 -
15mm fisheye med objektivvarmer og funksjon for å hindre at den glir fram og gir vignettering i bildet.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu