Nikon Z8 – en Z9 uten vertikalgrep

Nikon lanserer Z8, som har omtrent identiske funksjoner og ytelse med Z9 men uten batterigrep og til en vesentlig lavere pris.
Med Z8 gjør Nikon et spennende grep. De tilbyr omtrent all krafta som er i Z9 til brukere som ikke trenger innebygd vertikalgrep (et løst vil bli tilgjengelig etter hvert). Til gjengjeld sparer du cirka 15 000 kroner og kameraet havner i prisklasse med Canon EOS R5, som har vært en formidabel suksess.

Nikon ser Z8 som etterfølgeren til D850, men er omtrent 100g lettere og 15% mindre enn denne. Sammenliknet med Z9 er den omtrent 30% mindre og lettere. Det du mister er en funksjonsknapp på framsiden, så det bare er to igjen og batterigrepet – som igjen gir noe kortere batteritid. Dessuten vil du trenge en USB-adapter for ethernet-port og kameraet mangler Kensington låsefeste. Utover dette, sier Nikon at kameraet er identisk med Z9. Det har samme bildebrikke, samme prosessor, samme hastighet, samme autofokus og samme videofunksjon. Det er fortsatt plass til to minnekort, men nå er det ett CFexpress type B og ett SD-kort. Kameraet er utstyrt med to USB-kontakter, en for lading og en for kommunikasjon. Det ser vi på alt for få andre modeller.

I likhet med Z9 har kameraet ingen mekanisk lukker. Utlesningshastigheten fra brikka er rask nok til at du ikke får flimring med visse typer lyskilder, du kan bruke blits og problemet med rullende lukker er minimal. Dermed trenger du ikke lenger tenke på hvor mange eksponeringer kameraet har tatt, for det er ingen mekaniske deler som slites.

Les mer om Nikon Z9 her.

Du kan ta 20 råbilder i sekundet i full kvalitet og med autofokus mellom hvert bilde. Kan du gå ned til 11 megapiksler JPEG, kan du få inntil 120 bilder i sekundet med autofokus og lysmåling mellom hvert. Du har også en prefetch-funkjon, der du kan halvtrykke utløseren, så begynner kamerat å lagre bilder til bufferen. Når du trykker utløseren helt ned, lagres det siste sekundet før du trykker utløseren ned. Da kan du fange plutselige situasjoner du vet vil oppstå, men som du ikke helt vet når dukker opp. Den høye skuddtakten åpner også for en funksjon for fokus-stabling, der du definerer et nærpunkt og et fjernpunkt som skal være skarpe og hvor mange eksponeringer som skal tas med marginalt ulik fokus. Disse bildene kan så settes sammen til ett bilde med stor dybdeskarphet i etterbehandling.

Nikon Z9 blir regnet som kanskje det aller ypperste du kan få av digitalkamera i dag, med både høy oppløsning, høy hastighet, avansert video, fantastisk autofokus og topp byggekvalitet i ett og samme kamera. Vi kalte det et kamera uten kompromisser, men mange vil vel hevde at prisen og vekta begge er litt for høye. Det er det Nikon gjør noe med i Z8, der prisen er redusert med cirka 15 000 kroner og vekta ned fra 1340 til 910g. Dette blir en direkte konkurrent til Canon EOS R5, men med bedre spesifikasjoner, mindre utfordringer med varmgang og støtte for XLR-mikrofoner for profesjonelle videooppdrag.

Selv om mange vil mene at også dette kameraet har en ganske høy pris, får du utrolig mye kamera for pengene, og vi venter at dette vil bli en stor suksess for Nikon, dersom de klarer å møte etterspørselen. Målgruppen er ganske stor, da kameraet kan gjøre nesten alt. Bryllup, sport, natur, video av alle slag …

Du vil kunne kjøpe kameraet enten som kun hus, eller i kit med Nikon Z 24-120mm f/4.
Huset vil koste 52 990 kroner, mens kittet kan du få for 63 890. Salgsstart er 25 mai, men vi vet ikke om det da kommer hus, kit eller begge deler, eller hvor mange som kommer. Er du NPS-medlem, vil du få prioritet, så oppgi NPS-nummeret ved bestilling.

___________________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu