Det første kameraet som bærer OM System-navnet

OM Digital lanserer sitt første kamera under det nye merkenavnet OM System. Dette erstatter Olympus som merkevare, men det meste er likevel veldig gjenkjennelig på nye OM-5.
Vi skal ikke underslå at vi kanskje er litt skuffet over denne lanseringen. Det ser ikke ut som produsenten har lagt veldig mye innsats i utviklingen.

Kameraet er i samme serie som OM-D E-M5, men har fått et mye lettere navn, OM-5, og vi setter pris på det. Utvendig er det omtrent helt identisk med E-M5 III, med tilsynelatende samme knapper på de samme stedene og den samme skjermen. Innmaten, inkludert søkeren ser ut til å være tatt fra OM-D E-M1 III. Det betyr at du får det samme kameraet i en mindre og rimeligere innpakning.

Vi har tidligere sagt at den typen oppgradering var ok. Olympus gjorde det fra E-M1 II til E-M5 III. Problemet er bare at de også gjorde det fra E-M1X til E-M1 III. Det betyr at dagens kamera, i det store og hele (kanskje bortsett fra det «store») er et to generasjoner gammelt kamera som har blitt krympet to ganger (og uten at den enorme søkeren fra E-M1X følger med). E-M1X var et ganske heftig kamera da det ble lansert i januar 2019, men vi synes at tida har gått litt fra det. De har ikke engang tatt seg bryderiet med å bytte ut den antikke micro-USB-kontakten med en USB-C. Så når du skal lade kameraet, må du ha med deg en egen kabel bare for det.

På den positive sida har kameraet fått IP53-godkjenning for værtetting og du kan filme vertikalt. Dessuten har prisen også blitt redusert, og det vil koste en tusenlapp mer enn E-M5 III gjør i dag. Så det er klart et bedre kjøp enn forrige modell. Men spørsmålet er om tida ikke har gått litt fra dette kameraet.

I og med at OM Digital (som er navnet på produsenten) har en bedre prosessor og en bedre bildebrikke, som de har puttet i OM-1, er vi overrasket over at de har valgt å ikke bruke disse også i OM-5. Riktig nok er bildebrikken i OM-1 en såkalt stablet brikke, som er ganske mye dyrere enn en tradisjonell CMOS, så hvis de vil separere disse kameraene bedre på pris og ytelse er det forståelig at de ikke bruker den, men den brikken vi finner i OM-5 er etter hvert svært gammel – kanskje den eldste på markedet, og hadde trengt en utskiftning. Uansett kunne de puttet inn den nye prosessoren for å den måten fått bedre autofokus, bedre støyfjerning og så videre.

Når det er sagt, virker dette fortsatt som et fullblods Olympus-kamera, med den svært gode bildestabilisatoren, håndholdt HiRes og en værtetting ingen andre prøver å matche, samt en størrelse som gjør det lett å ta med seg. Det har også alle de spennende funksjonene du kjenner fra Olympus-kameraer.

OM Digital har vist at de kan med OM-1. Men dette var rett og slett en for enkel løsning fra et selskap vi vet kan bedre.

Prisen blir 13 690,- for kamerahuset, som du kan få i sølv eller svart.
Det kommer også to kit, enten med 12-45mm eller med 14-150mm. Alle kittene vil koste 17 990,-
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu