Nikon Z9 er endelig her

Vi har ventet lenge. Både på Z9 og på et kamera som viser at Nikon fortsatt er helt i front av utviklingen. I dag skal Nikon bevise at de fortsatt kan. De har også lansert nye objektiver.
Z9 ble annonsert tidlig i vår, og vi fikk vite noen detaljer. Men etter det har det vært stille. Veldig stille egentlig. I mellomtiden har Canon annonsert sin R3 og sluppet mer informasjon ved minst en anledning før de formelt lanserte kameraet nå i høst. Alt sammen mens det var stille fra Nikon.

Men nå er det ikke stille lenger. Nå har de sluppet kameraet og vist oss hva de har jobbet med den siste tiden. Vi har ikke fått prøve kameraet, men det ser lovende ut.

Ett kamera for alt
I likhet med Sony A1, tar Z9 mål av seg å kunne gjøre alt. Enten det trenger hastighet, presisjon, oppløsning, stillbilder eller video. Her er alt på plass.

For å starte med bildebrikken, så er den på 45 megapiksler på en stablet brikke. Det betyr at høy utlesningshastighet. Faktisk så høy at kameraet klarer 8K video i 60P 12-bit, RAW. Det vil si, ved lansering gjør det ikke det, men det er varslet en snarlig firmwareoppdatering som skal gi slik hastighet. Før det er 30P høyeste bildefrekvens i 8K. Bildebrikken har et ekstra lag coating som avstøter støv, slik at du lettere holder den ren.

ISO-verdiene kan stilles fra 64-25600, og utvides til 32-102400. Sammen med en minimums eksponeringstid på 1/32000s gir det en meget stor fleksibilitet for eksponeringen.

Utlesningshastigheten fra brikken skal være så høy at du ikke får rullende lukker. Vi har bare sett ett bilde av at dette er demonstrert med en golfspiller (som tradisjonelt har fått en buet kølle ved bruk av elektronisk lukker), og det så meget bra ut. Faktisk er Nikon så sikre på at du ikke får problemer med det at de helt har kuttet ut den mekaniske lukkeren. Det høres ganske risikabelt ut, synes vi. En elektronisk lukker har tradisjonelt hatt to utfordringer: Rullende lukker og ujevn eksponering ved fotografering i visse lyskilder og med visse eksponeringstider. Det siste har kameraene blitt ganske flinke til å kompensere for, og dersom de nå også har løst utfordringen med rullende lukker, er det egentlig ingen grunn til å ha mekanisk lukker lenger. Det tar bort den siste bevegelige delen i kameraet, og gjør det til en ren elektronisk enhet. Det blir spennende å se hvordan det fungerer. I stedet for lukkeren ligger det en beskytter der lukkeren var (som likner på en lukker). Den er der for å hindre støv i å komme inn når du bytter objektiv.

Den høye utlesningshastigheten gir også andre muligheter. Høyeste skuddtakt i full oppløsning er 20 bilder pr. sekund, og selv om det er mindre enn Sony A1, er det en ekstremt høy hastighet for et kamera med 45 megapiksler. Bufferstørrelsen er da tlinærment ubegrenset.. Trenger du høyere hastighet enn det, kan du redusere oppløsningen til ca 4K-oppløsning, og da kan du få inntil 120 bilder pr. sekund med full autofokus mellom hvert bilde.

Autofokus
Autofokusen er den beste noen sinne fra Nikon. Hvordan den vil være sammenliknet med andre merker er umulig å si før den er testet, og kanskje er det vanskelig å si etter det også, men her er det mye spennende som er gjort. Kameraet kan gjenkjenne 9 ulike motivtyper samtidig, og bruker 3D-tracking som vi fant på speilreflekskameraene deres, bare at denne skal være forbedret.

De 9 motivtypene er Øyne/ansikt, hode og overkropp på mennesker, øyne/hode og kropp på dyr samt biler, motorsykler, fly og tog.

Nikon sier at autofokusen blir bedre etter hvert som du bruker kameraet, men gir ikke mer detaljer enn det, så vi vet ikke om det er en faktisk læringsprosess fra en AI i kameraet, eller om det bare baserer seg på firmwareoppgraderinger.


Søker
Den elektroniske søkeren skal kunne vise et HDR-bilde og har en lysstyrke på inntil 3000 nits. Den er uten black-out, så du kan hele tiden følge motivet, selv når du tar bilder i høyeste hastighet. Nikon sier også at den er uten lag. Det vil alltid være en teoretisk forsinkelse på en elektronisk søker, men du skal ikke se bort fra at den nå er så liten at den ikke har noen praktiske konsekvenser.

Utvendig
Z9 er ca 20% mindre enn D6, men omtrent samme vekt, og ergonomi og layout er mye den samme. Det bør derfor være lett å gå over fra D6 til Z9. Skjermen kan vippes opp eller ned, og du kan også vippe den ut sidelengs til bruk i portrettformat. Belysning av knappene, som på D6, er også på plass.

Det to minnekortspor for CFexpress type B. Du kan også bruke XQD, hvis du har slike kort tilgjengelig. Nikon har ikke fortalt oss noe om bitrate ved filming i høyeste kvalitet, men sier den er vesentlig lavere enn hos Canon. Z9 er ellers utstyrt med de tilkoblingene du forventer på et slikt kamera, inkludert LAN-port. Det er også støtte for FTP over innebygd Wi-Fi.

Nikon har mye å bevise
Nikon har hengt etter Sony og Canon på speilløse fullformatkameraer. De startet bra med Z6 of Z7, og etter det skjedde det ikke så mye. Det kom en del objektiver, men kanskje ikke de objektivene proffene ønsket seg. Mens Canon la opp til å slippe proff-kameraer ved å lansere mye avansert optikk, har Nikon konsentrert seg mer om rimeligere objektiver. Det fungerte bra til Z6 og Z7, men gjorde at de hang litt etter når proffene skulle gå over til speilløst. Så lanserte de Z6 og Z7 Mark II, som fikk mye høyere prosessorkraft, med de fordelene det gir, men det var ikke noen ny teknologi der. Heller ikke Z5, Z50 eller Z Fc tilbød egentlig noe særlig nytt. Dermed har vi lenge gått og lurt på om Nikon ville kunne ta igjen forspranget de andre hadde.

Med Z9 synes vi det ser ut som de har tatt et stort sprang. Vi kan ikke konkludere med noe ennå, siden vi kun har informasjon fra Nikon selv, og ingen har testet kameraet. Nikon trenger å ha fått skikk på autofokusen, på bildestabilisatoren og på videofunksjonen. Hvis dette sitter, er det et meget spennende kamera, og vi gleder oss til å se hvordan kameraet yter i praksis.

Levering er forventet å starte i løpet av november, og veiledende pris er satt til 64 999 kroner. Det er altså en del billigere enn Sony A1, og marginalt rimeligere enn Canon EOS R3.

Denne artikkelen er basert på begrenset forhåndsinfo vi fikk fra Nikon, og vil forhåpentligvis oppdateres med ny informasjon utover dagen i dag.


Nye objektiver
Det lanseres også to nye objektiver i dag:
Z 24-120 f/4 S og Z 100-400 f4.5-5.6 S VR
I og med at de har bokstaven S i navnet, tilhører de toppserien av Nikon-objektiver for speilløse kameraer.

Dette er nyttige og interessante brennvidder for mange, og vil bli populære objektiver på Nikon Z-modeller. Men vi savner likevel flere av de profesjonelle objektivene nå som Z9 kommer.

Z 24-120mm blir levert fra november, og får en veiledende pris på 13 490 kroner.
Z 100-400mm kommer ikke før i desember, og vil koste 32 990.

Det vil også dukke opp en ny FTZ-adapter, FTZ-II. Det vil si, den er ikke egentlig ny, men Nikon har tatt bort stativfestet, så den blir litt mindre og har ikke klumpen på undersiden, som noen ganger kom i veien.

Her finner du Nikon Z9 i nettbutikken
 -
 -
 -
Skjermen kan vippes ut i flere retninger. Supert ved fotografering.
 -
To minnekortspor for CFexpress B eller XQD.
 -
Nikon S 24-120mm f/4 S
 -
Nikon 100-400mm f/4.5-5.6 S VR

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ulf Erik A.
Det blir kunsti inntelligens i dette kamera i følge Nikon, mht AF. Ellers er prisen en positiv overraskelse. Det er betydelig under Sony A1 som med grep kommer på ca 84500 og samme vakt ca. Mens Nikon z 9 som ligger hestehodet foran ligger på 64900, Knock-out mao For ikke å snakke om objektiv, Sony blir vel kostbare tenker jeg.
30.10.2021
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu