Fujifilm lanserer en slags lillebror til X-T4

Mye er det samme som på X-T4, men X-S10 er mindre, lettere, billigere og ikke like retro.
Det kan se ut som Fujifilm setter seg fore å kapre mye av APS-C-markedet ved å introdusere modeller for de fleste typer brukere. Fra før har de hatt X-T200 for nybegynnere og de som ønsker noe lite og rimelig, X-T30 som er en slags liten versjon av X-T3, X-T4 from dem som vil ha et kamera som gjør alt og X-PRO3 for de som vil ha et ikonisk rammesøkerkamera. Da har vi ikke nevnt den billige A-serien som ikke tas inn til Norden, den tilsynelatende utgående E-serien og X-H1 og kompaktkameraet, X100V.

X-S10 plasserer seg mellom X-T30 og X-T4. Det har samme bildebrikke og prosessor som disse, men har fått bildestabilisator i kamerahuset slik som X-T4. Huset er vesentlig mindre enn X-T4 og veier kun 465g, og det gjør også at man ofrer enkelte ting. Mer om det lengre ned.

Mest sannsynlig er de aller fleste funksjoner fra X-T4 på plass. Fujifilm oppgir også at autofokusen fungerer ned til -7 EV. Det er det laveste tallet vi har sett for noe kamera til nå. Dette kommer som en firmwareoppdatering til X-T3 28. oktober, sier Fujifilm.

Eller legger Fujifilm vekt på det vi kaller SOOC (Straight Out Of Camaera), altså at du skal slippe å måtte gjøre vesentlig etterbehandling av bildene dine. Dette gjøres blant annet med filmsimuleringene som Fujifilm har i alle sine modeller, og vi sliter litt med å se hvordan SOOC skiller seg fra de andre modellene fra Fujifilm.

Ikke så retro
Det første man legger merke til når man ser kameraet er at det har et mye større og bedre grep enn X-T-kameraene. Det likner mer på grepet på X-H1. Dette er noe mange har etterspurt, og som egentlig ikke gjør kameraet nevneverdig større, siden objektivet uansett bygger minst like mye i samme retning.

Den neste tingen du legger merke til, og som kanskje er mer overraskende, er at kameraet har fått et tradisjonelt PASM-programhjul, slik vi finner på de fleste andre kameraer. Fujifilm har hatt sine egne løsninger på dette tidligere, mer i tråd med slik det var i «gamle dager» før de elektroniske kameraene. Nå tilbyr de altså et kamera med den «morderne» løsningen. Det kan være derfor kameraet ikke er i X-T-serien, men har fått sin egen serie. Hadde de kalt kameraet X-T40, ville det vært dårlig nytt for X-T30-brukere som fortsatt ville ha et superkompakt retrokamera. Nå kan vi fortsatt håpe at det kommer et X-T40 om ikke så lenge.

Størrelse
Som nevnt, er kameraet vesentlig mindre enn X-T4. Det er bare marginalt større enn X-T30, og det er imponerende når de også har fått plass til bildestabilisator i huset. Stabilisatoren er mindre enn den i X-T4, og er et halvt trinn mindre effektiv. Det betyr at den kompenserer for inntil 6 blendertrinn, som er helt anstendig, men ikke fantastisk i dag.

For å få ned størrelsen er også det meste av værtettinga ofret. Det betyr at du ikke får noen spesiell fordel av værtettede objektiver heller.

Hastigheten er også redusert noe sammenliknet med X-T4, med 8 bilder pr. sekund med mekanisk lukker og 20 med elektronisk. Videofunksjonen tilbyr ikke 4K 60P, og du får ikke 4K 10-bit rett til minnekortet. Da må du bruke ekstern opptaker.

Bortsett fra disse nevnte egenskapene, gjør kameraet det samme som X-T4, i mindre innpakning og til lavere pris. Huset skal kunne bli ditt for 10 999 kroner, som er omtrent 7000 kroner lavere enn X-T4. Kameraet vil også komme i kit med 18-55mm og 16-80mm.

Betjening
Skjermen er en såkalt flip-skjerm, slik som på X-T4 og er fin til selfies og filming. På baksiden av kameraet mangler fireveisknappen, men joysticken er der. I tillegg har du hele tre hjul for å endre verdier. Et tommelhjul bak, et pekefingerhjul foran og et hjul på toppen. Det er med andre ord åpning for å endre et stort antall innstillinger direkte. Programhjulet har også egendefinerte funksjoner, som dermed er lettere tilgjengelig enn på X-T4

Fujifilm har etter hvert kommet med en rekke modeller med samme bildebrikke og prosessor. Det er ikke noe galt med det, kanskje snarere tvert imot – de skiller modellene på funksjoner og bruksområder heller enn på bildekvalitet. Men vi ønsker oss kanskje snart en ny bildebrikke i kameraene deres. Ikke at det er noe galt med den eksisterende, men det skjer ting, og vi gleder oss til å se hva neste generasjon kan bringe (16-bits farger?).

Kameraet kommer kun i svart foreløpig, og levering starter i november.

Ny vindvinkelzoom
Samtidig som det nye kameraet lanseres, slippes også en versjon II av XF 10-24mm f/4. Dette blir det første XF-objektivet som kommer i versjon to. Nytt er en dobbelt så effektiv bildestabilisator som samarbeider med den du finner noen av kameraene. Den kan stabilisere inntil 3,5 trinn alene, eller 6,5 trinn sammen med X-T4. Den har også fått værtetting. Den optiske konstruksjonen er den samme som før, men med redusert "breathing" ved videofilming. Til slutt har den fått skala på blenderringen.

Prisen blir omtrent 12 000 kroner, altså et par tusen mer enn den eksisterende.

Fujifilm viser også fram et veikart for objektiver. Der finner vi en XF 18mm f/1.4 som en oppgradering av den aldrende 18mm f/2 og en XF 70-300mm f/4-5,6 OIS, som har støtte for telekonverter, som begge skal komme ut neste år.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu