Nikon oppgraderer Z6 og Z7

To minnekortplasser og en ekstra prosessor gir mange nye muligheter.
Vi har lurt en stund på hvor Nikon vil med Z-systemet sitt. Siden de lanserte det for over to år siden, har det ikke kommet noen mer avanserte modeller i salg. Det er helt til nå.

I dag lanseres nye versjoner av både Z6 og Z7, og de har fått betegnelsen Z6 II og Z7 II. De har altså gått bort fra sin tidligere variant ved å gi produktet et nytt nummer eller slenge en s bak navnet, og adoptert samme navnekonvensjon som Canon og Sony. Det gjør det jo veldig oversiktlig. Vi vet hvilken generasjon av kameraet det er.

Kameraene i seg selv bærer mye slektskap til forgjengeren. De har samme utseende, kun minimale endringer i størrelse og vekt, samme bildebrikker og samme bildestabilisator.

Kraftig forbedret autofokus
Den største endringen er at kameraet har fått to Expeed 6-prosessorer i stedet for én, som forgjengeren hadde.

Det gir dramatisk forbedret autofokus og bedre seriebildehastighet. Du kan nå ta 10 bilder i sekundet med Z7 II og 14 med Z6 II. Nikon har ikke sagt noe spesifikt, men normalt vil også støyfjerning være bedre med mer prosessorkraft, så vi vil kanskje se noe bedre resultat på høye ISO-verdier. ISO-området er det samme som på forgjengerne.

Autofokusen kjenner igjen øyne og dyr og skal være vesentlig bedre til å følge et motiv en forgjengerne var. Minnebufferen er også vesentlig større enn tidligere, så hvis du først følger en fugl i flukt, eller en idrettsutøver, kan du ta mye lengre bildeserier enn før. Z6 II kan nå ta 124 råbilder eller 200 JPG, mens Z7 II stopper etter 50 råbilder men kan ta like mange JPG.

Z7 II kan ta opp video i 4K 60P rett ut av boksen, mens Z6 II skal kunne gjøre det etter en gratis firmwareoppdatering som er planlagt for februar 2021. Vi har ikke fått inngående detaljer om videofunksjonen på kameraet enda.

Den siste fysiske endringen som er verdt å nevne, er den de fikk mest pes for ved lanseringen av forgjengerne, nemlig at de nå har fått plass til to minnekortspor. Det er plass til ett CFekspresskort, som før, og i tillegg ett SD UHS-II-kort.

Av andre forbedringer kan vi nevne at du nå kan lade kameraet med USB-C mens du bruker det, og du kan bruke SnapBridge til å oppdatere firmware.

Hvis du liker å ha vertikalgrep på kameraet er det en god nyhet at det også kommer. Til Z6 og Z7 var det egentlig bare et batterigrep, da det ikke hadde kontroller for vertikal fotografering. Det kommer nå med MB-N11. Der har du fult sett kontroller for vertikal fotografering og en USB-C-kontakt for lading av batteriene når grepet ikke er på kameraet.

Mye er som før
Som vi ser, er mye som før, og forskjellene mellom kameraene er også i stor grad som tidligere. Den eneste forskjeller er at der Z6 hadde en mer avansert videofunksjon, tilbyr nå Z7 II videoinnstillinger som Z6 II mangler. Vi vil likevel hevde at Z6 II er den beste kombinasjonen av foto og video for de aller fleste, mens Z7 er for de mer dedikerte fotografene som kan ofre litt videofunksjonalitet og hastighet for den ekstra oppløsningen.

Hva med konkurransen
Det vil være naturlig å sammenlikne disse modellene med Canon EOS R5 og R6, siden også de modellene er lansert i år og er ganske like med unntak av oppløsning. Likevel blir det ikke helt riktig å sammenlikne. Canons modeller har nok bedre spesifikasjoner på mange områder, men har også en vesentlig høyere pris, så her blir det mer en vurdering av hva som passer deg, kravene dine og lommeboka di, enn hva som er objektivt best.

Sony har ikke kommet med noen nye modeller som konkurrerer direkte med Z6 II og Z7 II på en stund, og vi antar at disse nykommerne er helt på høyden med Sony-modellene, og antakelig over disse på en del områder.

Så vidt vi har kunnet bringe på det rene, vil de nye kameraene komme i tillegg til de eksisterende, så de vil leve side om side en periode, som to ulike segmenter i markedet.

Prisen blir 38 990,- for Z7 II og 25 990,- for Z6 II. Det vil også komme kit med objektiv, med adapter og med begge deler. Med adapter må du legge på 2000 kroner, og med Z 24-70mm f/4 S må du legge på 7000 kroner

Z6 II kommer i salg i begynnelsen av november, mens Z7 II ikke kommer før tidlig desember.

__________________________________________________________
Her finner du Nikon Z6 II og Nikon Z7 II i nettbutikken.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu