Kompakt Cinema EOS med RF-fatning

Canon Cinema EOS C70 er et fullblods videokamera i svært kompakt utførelse som ikke har problemer med varmgang.
Canons serie med Cinema EOS-kameraer har eksistert siden 2011, da C300 ble lansert. Nå lanserer de den første modellen med RF-fatning, så du kan bruke de nye objektivene, eller alle de gamle ved hjelp av en adapter.

EOS C70 er et relativt lite og hendig kamera. I størrelse ligger det omtrent midt mellom R5 og 1Dx III, og veier 1190g helt nedstrippet. Du holder kameraet som du ville gjort et fotokamera, med et grep på høyre side, omtrent som på 1Dx. Det er en løsning som er litt uvandt for videokameraer og gjør blant annet at det er vanskeligere å holde kameraet i lave vinkler. Vi tenker derfor at dette er et kamera mer beregnet på brukere som oppgraderer fra vanlige systemkameraer enn på brukere som trenger et B-kamera sammen med større modeller. Dette styrkes også av at det har RF-fatning, som gjør at de som bruker andre Cinema EOS-kameraer må bruke adapter på C70. Alt tyder derfor på at dette vil bli et arbeidsverktøy som passer mindre produksjoner og til opptak der plass en er svært begrenset.

Mini-XLR
Siden kameraet er ganske lite, er det ikke plass til XLR-kontakter i full størrelse, men det har to mini-XLR-kontakter samt en minijack for mikrofon. Det er også hodetelefonutgang og en HDMI-kontakt i full størrelse.

Dual Pixel CMOS AF
Kameraet er naturligvis utstyrt med Canons eget system for autofokus, som har vist seg svært effektivt. Det har også avanserte tracking-algoritmer, så det skal kunne gjenkjenne og følge et motiv. Det er stort sett samme system som på EOS R5, men uten gjenkjenning av dyr.


Ikke 8K
Heldigvis har Canon klart å styre seg fra å utstyre kameraet med 8K video. 8K er fortsatt såpass ekstremt, og krever så mye av redigeringsutstyret at de færreste er klare for å jobbe med det. Det er bedre at de har fokusert på et ordentlig 4K-system. Her er det 4:2:2 10-bit til minnekortet, men vi savner RAW. Høyeste bildefrekvens er 120P i 4K og høyeste bitrate er 410Mbps du kan velge mellom All-I og Long GOP, og H.264 og H.265. Det er med andre ord gode, men ikke ekstreme spesifikasjoner. Det gjør også at kameraet klarer seg med å ta opp til SD-kort. Det er ikke behov for de langt dyrere CFexpress-kortene.

DGO
I likhet med C300 Mark III, har C70 fått det Canon kaller DGO (Dual Gain Output). Det betyr at for hver piksel på brikken er det 2 analoge forsterkere med ulik styrke – litt som dual native ISO. Forskjellen fra dual native ISO er at på C70 sendes alle signalene gjennom begge forsterkerne før de digitaliseres. Det betyr at man i praksis har et HDR-signal rett ut av bildebrikken – to ulike signalstyrker av det samme signalet, slik at man kan få både høylys og skyggeområder eksponert riktig.

Speed booster
Kameraet har en Super35-brikke. Det kan gi visse utfordringer siden kameraet har RF-fatning, og det ikke finnes objektiver laget for denne brikkestørrelsen med RF-fatning. Det er også litt synd å være låst til EF-S-objektiver, da disse ikke er av samme kvalitet som EF-objektiver i L-serien. Derfor har Canon laget sin egen ekvivalent til Metabones Speed Booster, som gjør at du kan sette på et EF-objektiv, men likevel få samme bildevinkel og dybdeskarphet som om kameraet hadde en fullformatbrikke. Adapteren korter rett og slett ned brennvidden med en faktor 0,71 samtidig som den gir ett blendertrinn ekstra. Så setter du på en EF 50mm f/1.4, vil du effektivt få en 35mm f/1.0 med denne adapteren. Selges som tilleggsutstyr og passer ikke til andre kameraer.

Canon EOS C70 kommer i salg i november, men kan forhåndsbestilles allerede nå. Det får en pris på 65 300,- kroner.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu