OPPDATERT: Canon sier det er mulig

I dag har Canon sluppet mer informasjon om det kommende superkameraet EOS R5, og imøtegår rykter om at det ikke er mulig å lage.
Oppdatert:
Canon har sluppet den tredje runden med informasjon om det nye kommende EOS R5-kameraet.
Det ble annonsert tidlig i år, og men er fortsatt ikke formelt lansert.

Egentlig synes vi at dette er å tvære det ut litt for langt - kan de ikke bare lansere kameraet nå, så vi får vite alt? Men dette kameraet er såpass spesielt at vi synes det er spennende få få små drypp innimellom. Vi håper du også synes det, hvis ikke er det bare å hoppe over denne saken.

Mandag kveld kl. 19.00 slapp Canon noe mer informasjon, og vi blir ganske begeistret av det vi ser.
Her er dagens nyheter:
• 8K RAW – ubeskåret (full bredde på bildebrikke), internt opptak opptil 29,97 bilder i sekundet
• Ubeskåret internt opptak av 8K-video opptil 29,97 bilder i sekundet i 4:2:2 10-bit med Canon Log (H.265) eller 4:2:2 10-bit HDR PQ (H.265)
• Ubeskåret internt opptak av 4K-video opptil 119,88 bilder i sekundet i 4:2:2 10-bit i Canon Log (H.265) eller 4:2:2 10-bit HDR PQ (H.265)
• 4:2:2 10-bit i Canon Log eller 4:2:2 10-bit HDR PQ-utdata via HDMI med 4K 59,94 bilder i sekundet
• Dual Pixel CMOS AF tilgjengelig i alle videoinnstillinger - ved alle oppløsninger og bildefrekvenser
• 5-akset optisk innebygget bildestabilisator (IBIS) / mulig å kombinere bildestabilisatoren i objektivet og innebygget bildestabilisator i kameraet
• To kortspor – et til Cfexpress-kort og et til SD UHS-II-kort
v
Det er et par ting å merke seg. Det første er naturligvis at kameraet ikke bare kan ta opp video i 8K, det kan gjøre det i RAW. Jeg grøsser ved tanken på hva du trenger av maskinvare for å etterbehandle dette, men fryder meg ved tanken på hvilke muligheter det gir.

120 fps i 4K er heller ikke å forakte. Spiller du av i 24 FPS, får du 5x slowmotion i svært høy oppløsning.

Jeg tror det er første gang vi har sett et kamera som kan ta opp i høyere kvalitet til internt minnekort enn til ekstern opptaker. Kanskje fordi det ennå ikke er noen eksterne opptakere som klarer 8K.

Canon har tidligere slitt både med fullbreddeutlesning av videosignal og Dual pixel CMOS AF på alle videoinnstillinger. Begge disse funksjonene har de nå på plass.

De fortsetter å framheve bildestabilisatoren, men vi vet fortsatt ikke noe om hvor bra den blir, verken til stillbilder eller video.

Det blir to minnekortspor, og i dag får vi vite at det er ett CFexpress og ett SD UHS-II. Det gjør det svært fleksibelt, men tidligere har kameraene slitt med at du bare får ytelsen til det tregeste kortet hvis du tar opp til begge samtidig. Det kan muligens bli en utfordring for noen. Husk at UHS-II-kort nå er såpass raske at det nok bare er på de mest krevende videoinnstillingene, eller hvis du skal kjøre svært lange bildeserier at det vil ha noen reell effekt.

Vi vet ennå ikke hvor høy oppløsningen er på kameraet, hvor mye det veier, hva det får av tilkoblinger og mangler også ganske mange fotospesifikasjoner. Det er tydelig at kameraet rettes mot videobrukere, men vi tviler likevel ikke på at det vil bli et fantastisk foto-kamera. Det er tross alt en del av EOS 5-tradisjonen.

Melding til Canon: Vi takker for små drypp av informasjon, og vi forstår hvorfor dere gjør det, men det er nok nå. Nå kan dere lansere, så vi får se hva dette faktisk er, og vi gleder oss til å se det.

Tidligere offentliggjorte spesifikasjoner
Etter at Canon, for noen uker side, annonserte at de utviklet et speilløst kamera med 8K video, 20 bilder pr. sekund i serieopptak og bildestabilisering på bildebrikka, har det vært mye diskusjoner om hva dette egentlig betyr.

Kunne det være 8k med 15p (=ubrukelig) og 20 bilder pr. sekund i serie i sterkt redusert oppløsning? Hvor bra blir egentlig bildestabilisatoren?

Flere, deriblant enkelte konkurrenter, hevdet at det ikke var mulig, med dagens teknologi, å lage et kamera der disse spesifikasjonene var så bra at de faktisk kunne brukes.

Nå har Canon sett seg nødt til å gå ut og dementere ryktene, og har offentliggjort flere detaljer.

Her er de vi vet med sikkerhet i dag:
• Inntil 12 bilder pr. sekund med mekanisk lukker, og 20 med elektronisk lukker.
• Bildestabilisator på bildebrikka, som samarbeider med stabiliseringen i objektivet. Canon hevder de tar den til et nytt nivå. Hva det betyr i praksis vet vi ennå ikke.
• 8K video i 30p med full støtte for Dual Pixel CMOS AF og opptak i full bredde (ingen crop)
• Autofokussystemet kan gjenkjenne hunder, katter og fugler i tillegg til menneskers kropp, ansikt og øyne.
• For å kunne ta opp 8K, må en CMOS-brikke i 3:2-format ha minst 42 megapiksler. (spekulasjoner om at 8K ikke ville være i full bredde på bildebrikken var lite sannsynlige, da det ville krev en enda mye høyere oppløsning enn de 42 megapikslene som det minst må ha).

Med denne annonseringen viser de i hvert fall at 8k sannsynligvis vil bli en brukbar funksjon. Det var den det var mest strid om. Hastigheten på 20 bilde pr. sekund i serieopptak er ikke så ekstrem. Leica SL2 har dette allerede på 47 megapiksler.

Det er fortsatt mye vi lurer på om dette kameraet, men Canon holder spenningen oppe ved å slippe litt og litt informasjon. Dette blir et av tidenes mest omtalte kameraer før lansering.

Vi vet ikke sikkert, men ryktene sier lansering i mai og salgsstart i juli. Med situasjonen i verden i dag, kan mye endre seg før den tid.
 -
 -
 -
EOS R5 rigget for filming.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu