Nikon D6 lanseres i stillhet

Det kraftigste kameraet fra Nikon noensinne er lansert, men vi vet ikke om de vil snakke om det.
Nikon har tidligere annonsert at de utviklet en D6 – et nytt profesjonelt hus for presse, sport og naturfoto.

I dag er det lansert, litt i det stille, og den største nyheten ser ut til å være forbedret autofokus. Riktignok har antallet fokuspunkter blitt redusert fra 153 til 105, men alle er kryssensorer med følsomhet ned til -4EV (-4,5 på senterpunktet), som er ganske imponerende på et speilreflekskamera – det er bare speilløse som slår dette. Autofokussensoren skal ha høy nok oppløsning til å kunne gjøre en del motivgjenkjenning.

Det er ikke så lett å forstå alt som står i pressemeldingen, så jeg klipper fra den, så dere kan tolke selv:
Ta det perfekte bildet. D6 lar brukere definere startpunktet for fokuset under fotografering i automatisk valg av AF-søkefelt og prioritere å fokusere på motivets øyne ved bruk av automatisk valg av AF-søkefelt eller 3D følgefokus.

Seriebildehastigheten er på inntil 14 bilder pr. sekund med autofokus mellom hvert bilde, men Nikon spesifiserer ikke om det er 12- eller 14-bits. Hvis du bruker live view er hastigheten maks 10,5 bilder og da bare med autofokus på første bilde, men lysmåling for hver eksponering. Dette er dramatisk mye svakere enn Canon 1DX Mark III, som kan ta 16 bilder i vanlig modus og inntil 20 i live view med full autofokus mellom hvert bilde.

Kameraet har fått ny prosessor, EXPEED 6, som bør øke hastigheten på autofokusen og bedre den generelle prosesseringen i kameraet. Kameraet har også fått Wi-fi, bluetooth og GPS, men Wi-Fi er ikke en erstatning for den trådløse senderen, så skal du ha avanserte muligheter som FTP-tilkobling, må du fortsatt ha ekstern modul.

Videofunksjonen er omtrent som før, med 4K/30P, men har nå støtte for focus peaking og opptak i MP4.

Kameraet er utstyrt med to minnekortplasser som begge kan ta XQD og CFexpress.

Vi er litt bekymret
Vi er ikke i tvil om at dette vil bli en arbeidshest som vil løse alle foto-oppgaver man slenger etter det med glans. D5 har vært et fantastisk verktøy i flere år, og dette er enda bedre. Likevel er det noe som skurrer.

Nikon har i mange år spekket kameraene sine fulle med spennende muligheter. De har stort sett hatt bedre spesifikasjoner enn tilsvarende kameraer fra Canon og når Canon-lanseringer ofte har vært trauste og kjedelige har Nikon alltid puttet inn noe som har gitt litt wow-faktor. Det har gjort at vi i pressen har hatt lyst til å gjøre litt ekstra stas på produktene, og det har fått mye positiv omtale på forumer og i sosiale medier.

Plutselig har dette snudd. Canon lanserte nylig EOS 1DX Mark III med noen vanvittige spesifikasjoner, ikke minst på video, mens Nikon D6 kanskje mer korrekt burde hett D5s, og etter 4 år med D5 er ikke det noen voldsom oppgradering. Nikon D780 som ble lansert forrige måned, mangler også mye spennende nytt, og bommet kanskje litt på prispunktet.

I seg selv er ikke dette noe stort problem – Canon har tross alt drevet sånn i omtrent 10 år, fram til nå. Men det er et par forskjeller. Canon har vært de store (med enorme markedsmuskler og mange bein å stå på), og har kunnet gjøre det og likevel selge godt. Det andre er at Nikon har en litt spesiell salgsstrategi. De bestemmer seg på forhånd hvor mange de skal selge av hvert produkt neste år, og stimulerer alle leddene i systemet til ikke å selge mer. Når de hvert år budsjetterer med lavere salg enn året før, betyr det at de aldri kan vokse. De kan bare bil mindre og mindre. Når de ikke lenger lanserer produkter som vekker entusiasme, begynner vi å lure på hva de skal leve av framover.

Prisen er satt til 72 990 kroner. Salgsstart vet vi ikke nøyaktig. Nikon sier våren 2020.

To nye objektiver for speilløst
Samtidig med D6 lanseres to objektiver for det speilløse Z-systemet.

NIKKOR Z 20mm f/1.8 S blir en fin vidvinkel, og vi må anta at den blir minst like bra som tilsvarende for F-fatning, som er et utmerket objektiv. Det er i S-serien som er toppserien av objektiver for Z-systemet, så dette kan bli bra. Med blender f/1.8 blir heller ikke størrelsen avskrekkende. Minste fokusavstand er beskjedne 20cm, og det kan åpne for spennende perspektiver.

I størrelse og spesifikasjoner minner det veldig om tilsvarende for F-fatning, og vi mistenker at det er mer eller mindre det samme objektivet, påsatt en forlenger og annen fatning. Det virker litt unødvendig, da det bør være mye enklere å bygge en 20mm for Z-fatning enn for F-fatning. Og prisen tilsier også at det bør være et nytt og bedre objektiv.

Salgsstart er 19. mars og veiledende pris er satt til 12 490,-

NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR vil bli et supert reiseobjektiv med skikkelig vidvinkel (som er sjelden på superzoomer) og innebygd bildestabilisator. Det ser svært kompakt ut. Vekten er 570g
Nikon pleier å være gode på superzoomer, så vi har positive forventnigner til dette.

Salgsstart er 16. april og prisen blir 9990 kroner.
 -
 -
 -
 -
NIKKOR Z 20mm f/1.8 S
 -
Nikon Z6 med NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik F.
Hei Ulf Erik.
Jeg bruker den formuleringen av flere grunner. Ofte får vi informasjon på forhånd. Det gjorde vi ikke denne gangen. Vi fikk faktisk ikke noen info fra Nikon før det var gått over 4 timer siden nyheten lå ute på andre nettsider. Da fikk pressemeldingen, var det med en lenke til en side med pressebilder. Der lå det ingen pressebilder. Vi fikk med andre ord ikke laget noen artikkel ut fra det de sendte oss.

Vanligvis når kameraprodusentene lanserer viktige modeller, lar de profesjonelle fotografer prøve dem på forhånd og får dem til å lage en video som viser hvor bra det er. Ikke noe sånt kom fra Nikon denne gangen.

Det ser ut som kameraet har en funksjon som kan gjøre det spennende, og det er autofokusen. De har ikke gjort noe ekstra for å framheve den, bortsett fra å si at den er forbedret.

Vi lurer rett og slett på hvorfor Nikon gjør det på denne måten. Det er veldig rart, for dette burde være et ekstremt viktig produkt for dem.
25.2
Ulf Erik A.
Hva menes her med "i det stille"? Betyr det at det ikke inviterer pressen på en event med slipp av kamera??
25.2
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu