RAW-video og støtte for CFexpress på Nikon Z6 og Z7

Nikon har sluppet et nytt internprogram for Z6 og Z7 som gir den etterlengtede RAW-videostøtten. Men det er en hake.
I omtrent et år har Nikon sagt at det vil komme støtte for RAW-video til Z6 og Z7, og vi har ventet, og den har blitt utsatt. Nå er den nødvendige firmwareoppdateringen her, men det ble ikke helt som vi ønsket. Det viser seg nemlig at kameraet må inn til service for en betalt oppgradering for å få dette til å virke. Antakelig var dette mer komplisert enn Nikon hadde sett for seg, og det er noe av grunnen til forsinkelsene også.

For å få støtte for ProRes RAW må man ha en ekstern Atomos-opptaker, for eksempel Ninja V, som du antakelig også må oppdatere interntprogrammet på. Så må du oppdatere Z6/Z7, og altså sende den til service. Det vil si, når du sender den til service, oppdaterer nok verkstedet denne i samme slengen.

Da vil du kunne ta ut RAW-videosignal i 12 bit i 4K eller full HD gjennom HDMI-porten og lagre det som ProRes RAW på enkelte Atomos-opptakere

Verken Nikon Norden eller deres norske serviceverksted, FotoCare var tilgjengelige for spørsmål nå på morgenen, så mer detaljer om dette får vente til i ettermiddag.

Oppdatering kl 13.30: Nikon sier at det ikke er noen endring i maskinvaren, men at RAW gjennom HDMI-porten må aktiveres, og det krever spesialverktøy. Prisen har Nikon satt til 2025 kroner inkl. mva. Nikons verksted i Norge, FotoCare, tester oppgraderingen i dag, og regner med å kunne utføre den fra i morgen.

CFexpress
Det har også tidligere blitt lovet støtte for CFexpress-kort, og det har også kommet med denne oppdateringen. Foreløpig er det bare Sonys kort som har blitt testet (og dermed godkjent), men Nikon kommer til å teste de andre kortene snart, så offisiell støtte for flere kort vil komme. Du vil fortsatt kunne bruke XQD-kort eller begge deler samtidig.

Du kan laste ned den nye oppdateringen her.

 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu