Et skikkelig kamera på begrenset budsjett

Fujifilm lanserer ny innstegsmodell, X-T100, med mikrofoninngang og en skikkelig søker
Alle kameraprodusenter har hatt sine rimelige modeller som de retter mot nybegynnere og de som vil gjøre det enkelt. Utfordringen er at det noen ganger blir litt for enkelt. Fujifilm har selv brent seg på det med X-A-serien som aldri slo an i Norden (selv om de har solgt mye i Asia).

Nå kommer det en ny modell, X-T100 som blir innstegsmodell som har det du trenger. Det er likevel ikke akkurat noe overspesifisert kamera vi snakker om.

Fujifilm kom innom oss i går, og hadde med nyheten så vi kunne få se litt på den. Vi fikk ikke noe tid med kameraet, men fikk i det minste tafset litt på det og snakket litt med dem. Her er informasjonen vi klarte å få ut av dem på den korte tiden.

X-T100 (må ikke forveksles med entusiastkompaktkameraet X-100T fra samme produsent) har fått to ting som innstegsmodeller ofte mangler. Det har en skikkelig elektronisk søker – den samme som i X-T20. Den er stor og lys med bra oppdateringsfrekvens og oppløsning, slik at den fungerer svært godt under alle forhold. Det andre er at kameraet har fått mikrofoninngang. Vi har ikke sjekket 100%, men ut fra det jeg kan huske, er dette i så fall det billigste kameraet du får med mulighet for å kople til vanlig ekstern mikrofon. Det vil si, inngangen er en 2,5mm jack, så du trenger en overgang til de fleste mikrofoner, men det finnes også varianter du kan plugge rett i.

Fortsatt retrostil
Fujifilm er kjent for å lage kameraer i retrostil, og det er det også på X-T100, selv om det ikke er like gjennomført som på for eksempel X-T2. I bruk virker kameraet derimot ganske så moderne, med berøringsskjerm der du ikke bare kan velge fokuspunkt og ta bilder, men kan endre ganske mange innstillinger (du kan også gjøre det meste med knapper og hjul, slik som på de større modellene hvis du foretrekker det).

Hjulene på toppen har ikke indikatorer som på de dyrere modellene. Til gjengjeld kan du programmere dem til hva de skal gjøre, på samme måte som med de fleste knappene. Det gjør at kameraet i enda større grad fungerer slik du ønsker.

En annen nyhet er at skjermen nå for første gang kan vippes ut til selfie-posisjon, ikke bare opp eller ned som tidligere. Fint hvis du skal være med på bildet selv. Det gjør også at du kan vippe skjermen hvis du tar bilder i lav vinkel i portrettformat, for eksempel.


Bluetooth for enkel overføring

Hvis du laster opp bilder til sosiale medier kan kameraet automatisk overføre bildene til mobiltelefon eller nettbrett fortløpende, så de ligger klare på telefonen når du vil laste dem opp videre. Det er mye enklere enn å manuelt kople opp med Wi-fi for å overføre bildene på den måten, og gjør at du faktisk gidder å bruke de flotte bildene fra et skikkelig kamera til sosiale medier, i stedet for bare mobilbilder.

Litt annen bildebrikke og prosessor
Kameraet er utstyrt med en 24 megapikslers CMOS med tradisjonelt Bayer-filter (Ikke X-trans). De fleste brukere i målgruppen for dette kameraet vil ikke se forskjellen, og man får de samme flotte fargene som fra de dyrere modellene. Prosessoren er heller ikke like kraftig, så kameraet tilbyr 4K bare i 15fps, noe som i praksis gjør det ubrukelig, men i full HD er kvaliteten glimrende. Du har også de vanlige filmsimuleringene tilgjengelig, bortsett fra Acros som krever X-trans. I tillegg har du effektfiltre, som du også finner på X-T20.

Av funksjoner du ikke finner på andre modeller fra Fujifilm, kan vi nevne HDR, 4k burst (15 bilder i serie på ett sekund) og 4K mulitfokus (kameraet flytter fokus mellom hvert bilde).

Mindre og lettere kamerahus med nytt kit-objektiv
Kamerahuset er enda litt mindre enn X-T20 og gjør det lett å ta med seg. Det er litt plast i det, men annet er ikke å forvente på kameraer i denne prisklassen. Toppen er i aluminium og fås i fargene svart, dark silver og etter hvert champagne.

Grepet er ikke så godt på det nye kameraet, men det leveres med et lite fingergrep man kan sette på hvis man ønsker. Vi fikk ikke prøvd dette grepet, men tror det vil hjelpe en hel del på betjeningen.

Fujifilm bytter ut det rimelige kit-objektivet sitt, XC 16-50mm med et nytt og mer kompakt XC 15-45mm f/3.5-5.6. Det nye objektivet har bedre vidvinkel, tilsvarende ca 22,5mm på fullformat. Alle linseelementer er i glass, men det er mye plast ellers i konstruksjonen, og fatningen er i plast. Optisk skal det være ganske identisk med 16-50mm. Kameraet kan kjøpes som kun hus, eller i kit med dette objektivet.

Oppsummering
Alt i alt ser dette ut som et utmerket kamera for brukere som er vant til mobiltelefon, eller som har et begrenset budsjett. At man får tilgang til hele utvalget av Fujifilms objektiver betyr at du kan kjøpe et rimelig kamera, men likevel få meget høy bildekvalitet. Vanligvis får man mer igjen for å putte pengene i objektiv heller enn i kamerahus.

At Fujifilm har funnet plass til mikrofoninngang synes vi er flott, da det har vært savnet på rimelige kameraer til nå. Vi håper grepet ikke blir for lite, så det blir vondt å bruke.

Kameraet kommer i salg før sommerferien (Champagne kommer først til høsten), og med kit-objektiv blir prisen 6999 kroner.
Hvis du bare vil ha kamerahuset, koster det 1000 kroner mindre.
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu