Svært lyssterkt portrettobjektiv og vidvinkel

Olympus slipper 45mm f/1.2 PRO og 17mm f/1.2 PRO
Portrettobjektiv i proffklassen
Har du ventet på et portrettobjektiv i proffklassen fra Olympus, er ventetiden snart over. I dag lanserer de nettopp det, et 45mm-objektiv (tilsvarende 90mm på fullformat) med stor nok blender til at du har full kontroll på dybdeskarpheten og med en byggekvalitet som matcher proffobjektivene de allerede har.

Bildekvaliteten kan vi naturligvis ikke si så mye om ennå, siden ingen har prøvd det ennå, men skal man vurdere etter de andre objektivene i PRO-serien til Olympus bør dette være bra.

Panasonic har hatt en fantastisk 42,5mm f/1.2 i flere år, og det blir spennende å se hvordan Olympus-en matcher den. Panasonic-objektivet er virkelig imponerende.

Klassisk vidvinkel
Hvis du er mer av en gatefotograf enn en portrettfotograf, lanserer Olympus også en 17mm f/1.2 PRO, med en bildevinkel som tilsvarer 34mm på fullformat. Det betyr at den har den klassiske bildevinkelen som mange av de store mestrene brukte, og som er elsket av mange fortsatt. Det er en svært anvendelig bindevinkel og som gir et interessant perspektiv i mange tilfeller.

Lysstyrken er ganske ekstrem her også, på f/1.2, selv om denne blenderen ikke er like ekstrem på MFT som den er på fullformat. Det er lettere å lage objektiver for små bildebrikker med stor blender. Dette er en av fordelene med de små brikkene. Selv om brikken i utgangspunktet fanger mindre lys, kan du få objektiver med større blender, og ofte er de helt skarpe på største blender, så du slipper å blende ned for å oppnå maksimal skarphet. Det kan kompensere for noe av det tapte lyset.

Objektivet har fått en ny type glass. Glasstyper får stadig mer imponerende navn, og dette har fått betegnelsen ED-DSA (Extra-low Dispersion Dual Super Aspherical). Olympus hevder at de er de første som har klart å masseprodusere denne glasstypen, og gjør at de kan redusere antallet linseelementer. Det gir mindre og lettere objektiver. 17mm f/1.2 skal være omtrent samme lengde som den eksisterende 25mm f/1.2.

PRO-serien
I likhet med alle andre objektiver i PRO-serien er begge disse svært godt værtettet. Olympus har en litt annen værtetting enn de fleste andre produsentene - produktene tåler virkelig mye vær, og selv om jeg har forsøkt hardt på flere av produktene deres, har jeg aldri klart å drukne noen av dem.

Olympus bruker en smart, men ikke alltid like opplagt måte å skifte mellom autofokus og manuell fokus. Fokusringen kan trekkes litt framover for å få autofokus, og trekkes bakover for manuell fokus. Ulempen er at det kan skje uten at du vet om det, og plutselig er autofokusen slått av. Du kan nå kople ut denne funksjonen i kameraet, så du ikke har problemet. Hvis du ikke kjenner til funksjonen kan det også være litt forvirrende. Men skifter du ofte mellom manuell og automatisk fokusering, er det veldig smart.

Pris og tilgjengelighet
M.Zuiko Digital ED 45 mm F1,2 PRO vil være tilgjengelig fra slutten av november 2017 til 11 999,- kroner. Den er tilgjengelig for forhåndsbestilling nå.
M.Zuiko Digital ED 17 mm F1,2 PRO kommer ikke før i mars 2018, og vil koste til 12 999,- Den er ennå ikke tilgjengelig for forhåndsbestilling.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
45mm f/1.2
 -
45mm f/1.2
 -
17mm f/1.2
 -
17mm f/1.2

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Christopher M.
Selvom det ikke ble Olympus det endelig valget landet på, så er dette gode nyheter. Flott å se at de fyller på med solide fastlinser. Nå har de virkelig et solid PRO-utvalg. Skal bli spennende å se hvordan 45mm utgaven her kommer ut mot Panasonic Leica DG Nocticron 42,5mm f/1.2. Pris blir jo også interessant.
27.10.2017
Walter S.
Litt om testbilder med 45mm'en her:
http://www.traciejeanphoto.com/blog/2017/10/24/olympus-45...dream-lens

Utrolige portrettbilder!

Mvh,
Walter
26.10.2017
Erlend S.
Tøft, forspranget opp til fullformat spises kraftig. Disse objektivene blir jo med en cropfaktor på 2 henholdsvis 90 2.4 og 34 2.4 fullformatekvivalenete.
26.10.2017
Mikael S.
Spennende objektiver
25.10.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu