Sony sikter mot proffene

Slipper både A7R III, 24-105mm f/4 og annonserer en 400mm f/2.8
Med dagens nyheter er det helt klart at Sony sikter seg inn mot brukere som krever mye. La oss ta en kikk på hva som er lansert.

A7R III
Tredje generasjon kamera i A7-serien arver mye fra storebror, A9, og bygger videre på det vi likte med forrige versjon, og det er ganske heftige spesifikasjoner de skilter med: 42 megapiksler (samme bildebrikke som før), inntil 10 bilder pr. sekund og inntil 15 trinn dynamikkomfang. Jeg ville bli overrasket om man i praksis får mer enn 14 bits dynamikkomfang, men det er fortsatt meget imponerende.

Prosessoren er oppgradert ok kameraet har nå en Bionz X-prosessor som Sony oppgir til å være 1,8 ganger så rask som forgjengeren. Det har ganske stor effekt på kameraet, da veldig mange av kameraets funksjoner avhenger av prosessorkraften. Autofokusen er en av de funksjonene som aldri får nok kraft, og selv om A7R III har de samme 399 fasedetekterende fokuspunkter, men den skal nå være følsom til -3 EV med f/2-objektiver. Ansikts- og øyedetekteringen skal også ha blitt mye bedre, særlig på følgefokus.

Bildestabilisator
Bildestabilisatoren har blitt forbedret, og oppgis nå til 5,5 trinn stabilisering. Det er i så fall helt på høyde med Olympus. Det høres kanskje ikke så imponerende ut å være like bra som noen andre, men det er vesentlig mer krevende å lage en like god bildestabilisator til fullformatkameraer enn til kameraer med mindre bildebrikke. Det er ikke noen elektronisk stabilisering for video. Det ønsker vi oss til neste versjon.

På videofronten påberoper Sony kameraet høyere bildekvalitet i UHD, men viktigere enn det er at det nå tilbyr Hybrid Log Gamma (HLG), en funksjon som gjør det mulig å lage HDR-opptak. Det er også støtte for SLog -3.

Alt dette krever sitt kamera og sitt strømforbruk. For å hjelpe litt på den begredelige batterikapasiteten vi så i A7R II, har versjon III fått samme batteri som A9 (NP-FZ100), som er større og kraftigere enn i forgjengeren, slik at vi nå forhåpentligvis slipper å måtte gå med lomma full av batterier og angst for å gå tom.

Selv om batteriet er større, har det fått plass i et kamera som i all hovedsak er identisk, utseendemessig, med forgjengeren. De eneste forskjellene vi har kunnet se er en joystick for å velge fokuspunkt og en AF-ON-knapp på baksiden. I tillegg finner du nå en blits-sync-kontakt og ikke minst plass til to minnekort (det ene støtter UHS-II).

Sony A7R III er ventet i salg 17. november og vil koste ca. 34 000 kroner for kamerahuset.


FE 24-105mm F4 G OSS
Sammen med det nye kameraet kommer det også en ny standardszoom, 24-105mm f/4 med innebygd bildestabilisator. Dette er en ganske kjent konfigurasjon nå. Vekten er oppgitt til 663g, som er ganske lavt for denne typen objektiver – Canon sin veier 795g mens Sigmas veier 885g.

Sony trekker ikke fram at bildestabilisatoren jobber sammen den som er i kameraet, så da må vi gå ut fra at de heller ikke gjør det.
Minste fokusavstand er 38cm og filterdiameteren er 77mm.

Objektivet kommer i salg samtidig med kameraet og får en veiledende pris på 13 200 kroner.

FE 400mm F2.8 GM OSS
Sammen med dagens lanseringer annonserer Sony også at de utvikler en supertele, en 400mm f/2.8 GM med bildestabilisator, som skal lanseres offisielt til sommeren. Dette blir et objektiv Sony håper vil trekke sportsfotografene over til Sony. Det blir spennende å se hva som skjer. Vi tror kombinasjonen av A9 og 400 f/2.8 kan bli svært interessant.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Sindre J.
Vel, en midlertidig brainfart gjorde at jeg smelte til med en preorder på R3. Nå ligger det her på bordet foran meg faktisk. Synd jeg ikke får anledning til å teste før søndag.
24.11.2017
Øyvind H.
Sitter igjen med en følelse av at Abbott egentlig savner sin gamle 6d. Han prøver å like 5dm4, men får det liksom ikke helt til. Slik skal det ikke være!
Canon burde ha satt sensoren til 5dm4 inn i 6dm2 samt spredd fokuspunktene mer, og ikke bare benyttet klipp og lim fra 80d. De ville tjent mindre på kameraet, men hindret mange Canon-brukere fra å bytte merke, og slik tjent igjen det tapte på økt linsesalg etc.

Vil igjen takke Jensen for den flotte oppsummeringen mellom disse tre store fullformatsmodellene!

Repeterer:

"Canon 5Dmk4:
- traust og gjennomprøvd, men "gammel" teknologi
- god ergonomi (men dertil stort)
- "ubrukelig" på video (kodek og crop)
- veldig god autofokus
- veldig bra utvalg optikk, men kanskje ikke for de helt største megapikselsensorene
- minst dyr proff optikk (tror jeg; allround)

Nikon D850
- god ergonomi, men altså stort
- meget god teknologi
- gjør praktisk talt alt bra bortsett fra autofokus på video
- litt dyrere optikk enn Canon (tror jeg) og også litt dårligere utvalg, men uansett mye bra å velge i
- belyste knapper

Sony A7R 2/3
- Lite og lett
- topp teknologi (A7R-ii er fremdeles helt i toppen selv om det er 2.5 år)
- god på video
- ekstremt bra optikk, men også veldig dyr
- inntil Sigma og Tamron får produsert FE mount så er det egentlig kun dyr Sony optikk å velge i
- middels bra autofokus (R2, håper R3 er så bra som de sier)
- EVF - kjempepluss, og grunn nr 1 til at jeg ikke vil ha DSLR: Zebra, fokus peaking, zoom, eksponering etc etc ... EVF gir så utrolig store fordeler foran OVF at det er helt vilt egentlig. EVF på R2 er knallbra, og R3 skal jo være enda bedre igjen.
- EyeAF ... uslåelig til portrett og jeg synes R2 er faktisk veldig bra, så når R3 igjen skal være vesentlig forbedret begynner det å nærme seg voodoo

Ble langt dette, men igjen: Uansett hva en velger så får en jo et bra kamera. Til 30K+ så skulle det jaggu bare mangle og! _Min_ vurdering er ihvertfall Sony A7R-iii, Nikon D850 og så Canon 5Dmk4 i den rekkefølgen."

Å bytte til Nikon er selvsagt uaktuellt, til det er de for like Canon. Men det virker nokså klart at Dustin Abbott ikke deler den samme entusiasmen for sin 5dm4, som Jason Lanier for sin a7r3.
15.11.2017
Øyvind H.
Abbott er bedre fornøyd med jpeg i 5dm4 etter at han foretok noen innstillinger i kamerate:
"Update as of September 29th, 2016: I did some tweaking to the profile in the camera (JPEG), and made sure all of the noise processing settings were off. I also did a firmware update today (1.0.2). Between those two things I am much happier with the JPEG images I am getting. They actually look pretty great now, and give a bit of a processing guideline for tackling the RAW images. They look good enough that when shooting RAW + JPEG you may be able to give your clients the JPEG images and they’ll be happy right out of camera. The JPEGs have really rich color and look like they’ve already been “post-processed” in a good kind of way. I have chosen the Fine Detail profile as my default mode, though with some tweaks to the sharpness and contrast. As I continued to fine tune the profile to my unique preferences I found that I was happier and happier with the JPEG output. After getting things where I want I’m now pretty delighted with the 5D Mark IV’s JPEGs and RAW files alike. The JPEG files also benefit from the improved sensor performance of the 5D Mark IV; you definitely have more leeway to “push” them a bit compared to the previous generation."

Hva som også er interessant er at bildene blir mye renere med høy iso i 17 mp:
"Using the MRAW setting (17MP) resulted in a demonstrably cleaner looking image at ISO 32,000 (or 25,600). Better contrast and apparent detail despite technically having less resolution due to fewer pixels. I consider this to be a very valid alternative in low light situations."
Dette er vel ikke en mulighet i a7r3? Man kan velge 18 mp, men da er bildet cropped og man menytter vel da ikke hele sensoren, slik at man ikke får denne fordelen.
Slik sett ville det vært en fordel om man kunne ta raw-filer i f.eks. 24 mp hos a7r3.
15.11.2017
Øyvind H.
Takk for info om Dustin Abbott, han har ei kjempefin hjemmeside! Ble litt overrasket over at han likte jpeg-filene fra 6d, den gamle, bedre enn for 5dm4. Skyter man i jpeg ser det ut til at 6d kan være et bedre valg, og dette får man jo til en brøkdel av prisen. Det eneste drawbakket med 6d er den svake autofokusen, som jo er kjempebra i 5dm4.

Hva er Zebra forresten?

Får nå først prøve å lære meg litt lightroom, turen går til Abelvær i morgen, så får jeg tro jeg kommer fram. En lang tur jeg gruer meg til.

For egen del har jeg vært lykkelig amatør for Wikimedia de siste årene, har hatt med kameraet i lastebilen og knipset steder og kirker, og mye har blitt brukt i Wikipedia-artikler i Norge og resten av verden. Dessverre ble bedriften min kuppet sist vinter, og jeg står nå på bar bakke med nytt firma, PermaLiv AS. Å plutselig stå ansikt til ansikt med at man må prøve å få et utkomme av fotograferingen kjennes nokså overveldende.

Har kjøpt meg inn i Pål Steigans nye mediaselskap Mot Dag AS, og håper etterhvert at dette kan utvikle seg til et samarbeide? Egentlig har jeg lyst til å flytte ned til Tolfa, hvor Steigan har hovedbase, for å forsøke å ta steget til profesjonell derfra. Men kona er skeptisk. Uansett ser det ut til at neste sommerferie kan bli i Tolfa, så får vi se.

Både Tolfa selv og ikke minst omgivelsene synes veldig inspirerende for en fotograf: http://steigan.no/2016/11/21/tolfa-renessansen-krisa-og-d...klosteret/

Tusen takk for info og synspunkter fra dere begge! Veldig nyttig i det forestående valget.
15.11.2017
Richard L.
Canikon vs Sony er litt som Samsung vs Apple : Kritikken går oftest kun den ene veien, det ser man i de fleste forum der Canonguttene sitter og spyr ut kritikk på noe de som oftest hverken har prøvd eller vil prøve.
Men for tiden så strømmer det folk fra Canonleiren over til Sony og det har pågått lenge. Sony ser fremover og de er veldig inovative. Har ingenting imot andre kameramerker, et merke betyr lite. Men som landskapsfotograf så er Sony et godt valg. A7RIII skal bli godt å få i hus :)
14.11.2017
Sindre J.
Og forresten; USB lading er jo en kjempefordel ja, USB-kabel får en jo tak i hvor som helst. Tror ikke Nikon eller Canon har det heller.
14.11.2017
Sindre J.
Mye frem og tilbake her nå. Jeg hadde Canon, så kjøpte jeg meg en Nex for en del år tilbake og ble veldig imponert over billedkvaliteten. På et innfall kjøpte jeg meg en Panasonic GH4 og syntes umiddelbart det var et nydelig kamera. Kjøpte det jo primært for å teste video, men det var jo et kjempemessig fotokamera også. Så kom altså steget der jeg måtte investere i mer optikk (hadde 12-35 og en 42.5 macro), og optikken til Panasonic er like dyr som fullformat i prinsippet. Så ble bestemmelsen tatt om å like godt bytte til fullformat først som sist. Canon og optikk ble solgt, Panasonicen skal på finn og jeg kjøpte meg A7R-ii, Sony 85mm 1.8, 70-200 2.8 GM og 90mm G macro. 24-70 GM står nå for tur. Jeg er fullstendig overveldet over mengden av data en kan få ut av råfilene til Sony, tok et bilde som var feileksponert til å i praksis se helt sort ut i Jpg, økte eksponeringen i på råfilen og det er et fullt ut brukbart bilde! Vet Canon får mye skryt for hudtoner, men i raw mener jeg det betyr lite. Jeg har tatt litt portrett og har ikke reflektert over dårlig farge på hudtone. Å si at Sony sine farger er grusomme uten etterbehandling er ihvertfall bare fjas. Jeg har ikke angret et sekund på mitt valg, men nå mener også jeg at fremtiden ligger i speilløs og det er bare tidspørsmål før folk begynner å bytte for alvor. Nå skal det sies at kamera er litt religion for folk så en leser mye rart. Men det gjør en jo om religion og elbil også :) Mitt poeng er egentlig at en med et kamera til 30K ikke velger feil uansett. Jeg vurderer Sony fremst (pga speilløst og teknikk), så Nikon (pga teknikk) og Canon sist (veldig traust). Traust er ikke nødvendigvis feil, men for meg er ihvertfall det feil valg, det var også grunnen til å velge vekk Canon. Jeg hadde byttet til Nikon om det ikke var for at jeg gikk til Sony. Hvis en mener ergonomien til Sony er dårlig; kjøp til batterigrep. Om en mener det har feil balanse (som mange selvutvente eksperter hevder); heng på en blylodd da for pokker :p Kritikken mot manglende optikk er ikke gyldig lenger.

Noen punkt slik jeg ser det:

Canon 5Dmk4:
- traust og gjennomprøvd, men "gammel" teknologi
- god ergonomi (men dertil stort)
- "ubrukelig" på video (kodek og crop)
- veldig god autofokus
- veldig bra utvalg optikk, men kanskje ikke for de helt største megapikselsensorene
- minst dyr proff optikk (tror jeg; allround)

Nikon D850
- god ergonomi, men altså stort
- meget god teknologi
- gjør praktisk talt alt bra bortsett fra autofokus på video
- litt dyrere optikk enn Canon (tror jeg) og også litt dårligere utvalg, men uansett mye bra å velge i
- belyste knapper

Sony A7R 2/3
- Lite og lett
- topp teknologi (A7R-ii er fremdeles helt i toppen selv om det er 2.5 år)
- god på video
- ekstremt bra optikk, men også veldig dyr
- inntil Sigma og Tamron får produsert FE mount så er det egentlig kun dyr Sony optikk å velge i
- middels bra autofokus (R2, håper R3 er så bra som de sier)
- EVF - kjempepluss, og grunn nr 1 til at jeg ikke vil ha DSLR: Zebra, fokus peaking, zoom, eksponering etc etc ... EVF gir så utrolig store fordeler foran OVF at det er helt vilt egentlig. EVF på R2 er knallbra, og R3 skal jo være enda bedre igjen.
- EyeAF ... uslåelig til portrett og jeg synes R2 er faktisk veldig bra, så når R3 igjen skal være vesentlig forbedret begynner det å nærme seg voodoo

Ble langt dette, men igjen: Uansett hva en velger så får en jo et bra kamera. Til 30K+ så skulle det jaggu bare mangle og! _Min_ vurdering er ihvertfall Sony A7R-iii, Nikon D850 og så Canon 5Dmk4 i den rekkefølgen.

Jason Lenier fins ikke upartisk nei, han er veldig pro Sony, så en må ikke høre på han når det kommer til review av Sony, men han er knallflink og produserer noen kanonbra bilder! Så ta det for det det er verdt ;) Jeg ser på Matt Granger, han er jo Nikonmann selv, men virker jo litt mer nyansert når det kommer til andre merker. Han er nå invitert av Sony til å teste litt R3 så blir interessant å se. Ellers håper jeg å se Dustin Abbott få fingrene i en R3. Utrolig bra reviews han lager, skikkelig dyptgående og gode. Han er Canonmann, men tror faktisk han vil gi en fair review til Sony om han hadde fått ett å prøve. Generelt om reviews; les mellom linjene og vær kritisk til hva folk sier. Slik som at ergonomi på Sony er dårlig fordi kameraet er for lett synes jeg bare er teit å høre på. En får jo sånne treningsarmbånd med bly om en absolutt vil at ting skal være tungt :D Men dette med å vurdere reviews kritisk gjelder ALT utstyr og merker da. Uansett fester jeg ihvertfall mer lit til folk som faktisk viser frem arbeidet sitt (som Jason Lenier, Matt Granger og Dustin Abbott), fremfor de som bare sitter og synser slik som han som likte Canon foran Sony og gjentok til det kjedsommelige at han ville heller ha bedre farger enn 2 fps mer. På listen over fordeler Sony har så kommer fps ganske langt ned på min liste faktisk.
14.11.2017
Richard L.
Det er USB ladig ja men det går an å kjøpe eksterne ladere. Når det kommer til det å glemme laderen så er det samme om du glemmer en ekstern batterilader eller en usb lader :) Det er bare å legge den i kofferten først ;) VI reiser mye og det har aldri vært et problem.
Jason Lanier er helt rå med Sony. Jeg liker han og bildene veldig godt. Han fikk mye pes da han gikk fra Nikon til Canon og til og med lagde video om det. Men husk at Jason er Sony artisan, så han vil nok være biased uansett. Men sånn er det med folk som er Canon og Nikonambassadører også. Når det kommer til A7RIII så er det utrolig mange som har forshåndsbestillt det.
Hvis du kommer fra Canon tol Sony og er landskapsfoograf så vil det være en helt ny verden.
Et tips, lær deg redigering i lightroom først som sist, du vil ikke angre. Jeg har redigert alle mine bilder i lighthroom nå i 5 år. Og før det så "skulle jeg aldri skyte i råformat, Jpeg var mer enn godt nok" sa jeg.
Man får simpelthetn ikke utnytte bildekvaliteten i kameraet ved å ta bilder i Jpeg. Sony har en utroig DR og den får kan kun utnytte til det fulleste i raformat. Du som canonbruker ville bli blåst i taket hvis du kunne sammenligne det å redigere en Sony/Nikon fil mot en Canon rafil.
14.11.2017
Øyvind H.
Takk Richard! Er litt skremt for dette med RAW, skal på bildebehandlingskurs til Abelvær i helga, og kan absolutt ingenting. Har alltid fotografert i jpg, og det sparer jo masse tid får man gode resultater i jpg.
Her er imidlertid en portrettfotograf som synes overveldet av nye r3, hvor han bruker Canon-glass: http://www.youtube.com/watch?v=TQAHgTy0wYs

Det er tom. nesten så han faller i staver over resultatene direkte på jpg-skjermen på kameraet. Er midt i videoen nå, og må si Laniers entusiasme for kameraet smitter!

Mange som har større hender enn meg også, men skal nå prøve kameraet med linse på først. Lanier ser ut til å ha nokså små hender.

Batteritiden er svært viktig! Men er det fremdeles USB-lading på a7r3? I Asia, hvor kona er fra, er det så lett å glemme adapteret når man skal ut på en tur, og da står man der og får ikke ladet batteriene. USB-ledninger får man imidlertid kjøpt overalt, slik at man kan lade kameraet allikevel. Dette er jo også en fordel i Norge, da det kan være lett å glemme laderen også. Har mange ganger opplevd at laderen ble liggende igjen på kjøkkenbenken, og da er det så greit å kunne kjøpe en usb-ledning.
14.11.2017
Richard L.
Øyvind :
Jeg har brukt Sony i 5 år. Det med ergonomi er jo bare hva man er vant med. Synes grepet på A7XII serien er meget godt men jeg hat ikke store hender, de er vel heller helt "normale". Nå det kommer til hudtoner så kan jeg ikke svare for Canon da jeg aldri har brukt et canonkamera. Jeg tar konfirmasjonsbilder etc med Sony A7II og fargene er gode de, men jeg tar alle mine bilder i Raw(selvfølgelig)
På A7RIII som jeg forøvrig har bestillt så skal også disse være forbedret igjen.
Det at de har fikset batteritiden er også en stor nyhet. På de nye batteriene så tar folk(revievers) ut 2000-3000 bilder på et batteri. CiRPA sier mye mindre med det er en stresstest, de ltallene vil alltid være mye lavere enn hva som er reelt
Er det noe du lurer på ang Sony så er det bare å spørre. Sony er alt jeg kjenner til :)
14.11.2017
Øyvind H.
Et godt poeng fra Matt Irwin:
"Hi Robert, Yeah I have to agree, and to me it is less about the size, and more about the small size means less buttons for quick access, and harder to hold for long periods. I did note that the 24-70 2.8 Sony is
Length: Sony--136mm, Nikon--133mm
Diameter: Sony--88mm, Nikon--83mm
Weight: Sony--886g, Nikon--900g
So larger, and near on the same weight. So yes the small body size is only relevant if you are using small primes, and less so with the standard zooms. Obviously the laws of physics don't allow for any more to be achieved. Thanks for your thoughts Robert, cheers Matt"
http://www.youtube.com/watch?v=04mDsijmPiw

Dette hadde jeg ikke tenkt på, men den mindre kamerakroppen til Sony, "såpestykket" som noen kaller den, betyr færre knapper for rask tilgang.

Imidlertid, setter man ei lita 35 mm fastlinse på en Sony, vil alle tro at man har å gjøre med et hobbykamera, og ikke la seg skremme av en stor "tanks", som jo D850 er.

Matt synes dog at for en lang dags fotografi blir han langt mindre sliten med sin D850, selv om denne er tyngre. Det er ikke kun vekt som gjør en sliten, men også ergonomi og brukergrensesnitt.
14.11.2017
Øyvind H.
Her er en vektig kommentar av Jimmy M som tipper meg i retning av Sony igjen:
"As a Canon shooter who has just pre-ordered the A7riii i wouldnt underestimate the appeal of the system to Canon shooters. 12 more mega pixels, no AA filter, can adapt existing lenses with the new metabones V, the eye autofocus for weddings, portraits etc is pretty huge, and if it can improve the hit ratio above the Canon focusing system then it will be worth it. The Canon class will always work better with Canon, but, I think we have gotten to the point where its pretty damn close.

The ergonomics, button/menu layout may well be the biggest thing holding Canon shooters back now, but its not a big enough deal for me, the grip is now slightly bigger to accommodate the new battery and that might be all thats required to be comfortable. Couple the above with Non cropped, no motion JPEG 4K, better dynamic range ... I think that ass more and more reviews come out I think we will start to see a real shift."
http://www.youtube.com/watch?v=g962niX7sP8

Ja, Canon har bedre hudtoner, men Sony har bedre øyefokus. Hva hjelper det med godet hudtoner hvis øyet er ute av fokus? Særlig viktig er dette ved brylluper o.l.

Nikon er best på fargevitenskap for natur, Canon for mennesker. Sony er dårlige på fargevitenskap, ergonomi og brukergrensesnitt, men overlegne på teknologi. Øyefokus og bildestabilisering, samt at et lite kamera ikke så lett skremmer de som man tar bilder av, slik at det blir bedre kontakt mellom fotograf og portrettert, taler til Sonys fordel. Grepet skal også være litt større på a7r3, grunnet større batteri, dette kan kanskje være det som skal til for at knokene ikke subber borti linsa?

Jeg holdt i et r2 hos foto.no, men glemte å prøveholde kameraet med linse. Må nok prøve r3 med linse på, for å sjekke hvor plagsomt det kan være med at knokene subber borti linsa. Ikke noe hyggelig hvis man konstant må gå med nedslitte knoker.

Så ja, jeg elsker teknologien til Sony. Men samtidig elsker jeg fargevitenskapen og ergonomien til Canon.

Kjenner meg for tiden paralysert av valgets kvaler. Men må på et eller annet vis klare å fatte et valg i løpet av vinteren!
14.11.2017
Øyvind H.
Enda mer i tvil! Her også trekkes fram fargevitenskapen og de overlegne hudtonene til Canon, og tiden man sparer i post. Fyren skal komme opp med en ny video hvor han bedre sammenligner de to kameraene: http://www.youtube.com/watch?v=cQBuuJHsVZE
13.11.2017
Øyvind H.
Beklager at det ble to like kommentarer nedenfor!
Her er en video som virkelig satte meg i tvil: http://www.youtube.com/watch?v=g962niX7sP8
Det nevnes 3 viktige grunner til 5dm4 sin fordel:
A) Viktigst! Fargevitenskap. Og dette er viktig for meg, da jeg ønsker å benytte minst mulig tid til etterbehandling av bilder. Sonys farger skal være helt grusomme uten etterbehandling, og jeg er heller ikke dyktig til etterbehandling.
B) Ergonomi. Denne skal være elendig hos a7r3.
C) Menysystemet. Sony har en mengde muligheter, men de er nesten umulige å finne eller å forstå.
Så denne videoen fikk meg alvorlig i tvil. Elsker bildestabiliseringen og øyefokusen til a7r3, samt det at man ikke skremmer folk med en stor kamerakropp. Men all bildebehandlingen i etterkant, grunnet den elendige fargevitenskapen til Sony, skremmer meg.
13.11.2017
Øyvind H.
"As far as resolution difference, you will notice a drastic difference in the extra 10 megapixels of the 5D Mark IV. It produces insanely sharp images, the AA filter doesn't matter at the end of the day. Like I said I've owned cameras with more than 30 megapixels and 30 megapixels really does feel like the sweet spot with our current lenses.

Anything above 30 megapixels and I really feel the camera should have sensor stabilization like the A7Rii or A7Riii. Because to get the 1:1 native to be where you want it to be, nice and sharp over 30 megapixels it's difficult to do without nice image stabilization options.

I really don't see a huge difference in 30MP vs 46MP the way I do in 30MP vs 20MP. I think once you hit around 30 they all have that really nice high resolution look to them and you can crop an insane amount."

http://www.dpreview.com/forums/post/60348065

Tror jeg må starte en diskusjonstråd etter at jeg kommer tilbake fra bildebehandlingskurset i Abelvær neste helg. Trenger mer input. Det står mellom a7r3 eller 5dm4. Har kommet over ganske mange nå som har prøvd a7r2 men gått tilbake til Canon, ikke grunnet bildekvaliteten, men grunnet ergonomien og menyfunksjonenes oppbygning. De klarte simpelthen ikke å tilpasse seg!
12.11.2017
Øyvind H.
"As far as resolution difference, you will notice a drastic difference in the extra 10 megapixels of the 5D Mark IV. It produces insanely sharp images, the AA filter doesn't matter at the end of the day. Like I said I've owned cameras with more than 30 megapixels and 30 megapixels really does feel like the sweet spot with our current lenses.

Anything above 30 megapixels and I really feel the camera should have sensor stabilization like the A7Rii or A7Riii. Because to get the 1:1 native to be where you want it to be, nice and sharp over 30 megapixels it's difficult to do without nice image stabilization options.

I really don't see a huge difference in 30MP vs 46MP the way I do in 30MP vs 20MP. I think once you hit around 30 they all have that really nice high resolution look to them and you can crop an insane amount."

http://www.dpreview.com/forums/post/60348065

Tror jeg må starte en diskusjonstråd etter at jeg kommer tilbake fra bildebehandlingskurset i Abelvær neste helg. Trenger mer input. Det står mellom a7r3 eller 5dm4. Har kommet over ganske mange nå som har prøvd a7r2 men gått tilbake til Canon, ikke grunnet bildekvaliteten, men grunnet ergonomien og menyfunksjonenes oppbygning. De klarte simpelthen ikke å tilpasse seg!
12.11.2017
Sindre J.
På A7R-ii fungerer øyefokus bare på mennesker. Det er urealistisk å tro at r3 er annerledes. Uansett er det ytterst sjelden jeg får tilfredsstillende resultater ved makro uten å manuellfokusere, så vil absolutt anbefale det. Skulle ønske r3 hadde fokusbracketing, men ikke sett noe om dette, så regner ikke med de har fått på plass det. Ang APS-C så er jo det bare en crop som skjer i kamera, på bilder er det bedre å ta full oppløsning og croppe etterpå i billedbehandling. Tro meg, når en først får smaken på 42MP så ønsker en ikke mindre, det gir så herlige muligheter i post.
9.11.2017
Øyvind H.
Et spørsmål til, virker øyefokusen også ved makrofotografering? Slik at man automatisk får skarpt fokus av øynene til maur, sommerfugler, fluer, øyenstikkere etc?
9.11.2017
Øyvind H.
Nå forstår jeg, man kan naturligvis få 18 MP RAW ved å velge APS-C. Så det finnes to valg også for råfiler! Å velge APS-C-format ser ikke ut til å være mulig for Canons fullformatsmodeller. Dette synes jeg er viktig, da man slik egentlig får to linser når man kjøper ei linse. Slik får man også mindre utstyr å dra på.
8.11.2017
Øyvind H.
Det er vel ingen som har fått prøvd ut r3 skikkelig i felten enda, men erfaringene til Jason er gode for hva r2 tåler, og da kan man vel regne med r3 er noe tilsvarende. Ikke minst ble jeg overrasket over at han hadde mistet kameraet 6 ganger uten at det hadde fått men av det. Selv ville jeg trodd at et elektronisk kamera tålte mindre enn et speilrefleks.
8.11.2017
Sindre J.
Vet ikke om det var med overlegg, men dette er altså en video om A7R-ii, ikke det nye r3. Men for all del; det er ingen grunn til å tro at r3 er dårligere enn r2, det er det nok slettes ikke.
8.11.2017
Øyvind H.
Ifølge denne videoen, fra vel 10 min, skal kameraet tåle nokså mye av regn og slag: http://www.youtube.com/watch?v=d2SwyKITEVg
8.11.2017
Erik F.
Du kan sette kameraet i APS-C-innstillng. Da beskjæres bare de ytre delene, og en 100mm vil gi samme bildevinkel som en 150mm gir på fullformat.

Oppløsningen vil da bli ca 18 megapiksler.
8.11.2017
Øyvind H.
To spørsmål til.

Jeg ser i videoen at r3 er heller lite værbestandig. Er det noen mulighet for å kjøpe til noen form for værbeskyttelse, slik at man kan benytte kameraet i regn og brottsjø?

Videre ser jeg i brukermanualen for r3 på s. 47 at man kan sette kameraet i APS-C - innstilling. Betyr dette at man da får en teleeffekt, slik at hvis man har ei 100 mm linse blir denne effektivt 150 mm?
8.11.2017
Øyvind H.
Takk for svar! Så vidt jeg kan se fra denne manualen for 5dm4 http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/0300024970/03/eos5d-mk4-im3-en.pdf på side 171, kan det ikke stemme at Canon har 24 MP filer, men fra hva jeg forstår har de 13 MP i jpeg og 17 MP i RAW. Canon har imidlertid to valg for hvert MP-valg, hvor man kan velge halv lagringsplass. Så det er nok kun Nikon som har et valg for 24 MP i RAW.
8.11.2017
Sindre J.
Jepp, fornuftig det etter mitt syn
8.11.2017
Erik F.
Nå har jeg fått offisielt svar fra en av Sonys guruer, og han sier at man kan ikke redusere oppløsningen i raw, kun i jpg. Så skal du spare lagringsplass, må du i så fall ta bildet kun i jpg.
8.11.2017
Øyvind H.
- Sony A7R III User Manual Download: http://thenewcamera.com/sony-a7r-iii-user-manual-download/

Her bør det vel være mulig å finne en del svar.
8.11.2017
Richard L.
Bildestablilisering kan selvsagt slås av, denne programmerer jeg alltid til C3 knappen. så det er lett å skifte når jeg bruker stativ
7.11.2017
Sindre J.
Jeg vil tro at RAW filer uansett er full oppløsning, personlig mener jeg jo at det er det eneste som EGENTLIG gir mening. Det er jo en rå dump av data fra billedsensoren. Om en da kan skalere ned så er det egentlig ikke ekte råfil lenger. Uansett; A7R-ii gir ihvertfall 42MP råfil uansett hva en setter oppløsning på, og jeg føler meg rimelig sikker på r3 også gjør det.
7.11.2017
Øyvind H.
Du kan nok ha rett i det. Nå har jeg grublet og grublet på kamera i snart et år, og det er så lett å henge seg opp i detaljer når man står foran en slik viktig avgjørelse. Uansett vil sikkert den større bildebrikken gjøre bildene langt klarere med 18 MP på fullformat enn 24 MP på APS-C.
Men er det ikke slik at Sony har en rein A7 med mindre MP? Kanskje bør jeg vente på en oppdatering av denne istedenfor? Noen som har noen formening om denne er neste på trappene fra Sony?
7.11.2017
Sindre J.
Det er da ikke stor forskjell på 18MP og 24MP, om du ikke vil ha 42MP på "uviktige" familiefoto så burde ikke 18 eller 24 bety noe særlig enten eller. Ihvertfall ikke så mye at det bør styre valg av kamera. Diskplass er veldig billig, så jeg tar alt i RAW+JPG uansett hvor uviktig det er.
7.11.2017
Øyvind H.
Takk for raskt svar! 18 MP blir som på mitt første kamera, en 550d, som jeg egentlig likte bedre enn 70d. Dette bør jo være greit for hverdagsfotografering av familien, men kunne gjerne tenkt meg et valg til mellom 18 og 42 MP, og synes nok 24 MP, slik Canon og Nikon har, ville vært et bedre valg. Håper dere snart finner ut om disse valgene også gjelder RAW, da jeg skal på kurs i bildebehandling i Abelvær neste uke, og tenker å fotografere mer i RAW for framtida.

Fint hvis Foto.no kan tipse Sony om at de bør komme med en programvareoppdatering, hvor de legger til 24 MP!

Ellers fikk jeg nettopp en artikkel om linsetilvalg.

- Best lenses for Sony A7R III camera: http://thenewcamera.com/best-lenses-for-sony-a7r-iii/

Litt pussig de ikke nevner Samyang, som har mange linser med e-fatning, her er en liten brukererfaring: http://foto.no/cgi- bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=786520

Ble litt usikker. Vil jeg fotografere familien i 18 MP? Eller bør jeg velge et kamera som gir 24 MP?
7.11.2017
Erik F.
Hei Øyvind.
Det er mulig å velge mindre bildefiler, men ikke i 24MP.
Her er filstørrelsene Sony oppgir:
Bildestørrelse (piksler), [3:2]
35 mm med fullformat L: 7952 × 5304 (42 M), M: 5168 × 3448 (18 M), S: 3984 × 2656 (11 M), APS-C L: 5168 × 3448 (18 M), M: 3984 × 2656 (11 M), S: 2592 × 1728 (4,5 M)
(I tillegg til tilsvarende størrelser i 16:9).

Jeg har ikke klart å finne ut om dette bare gjelder jpg, eller om det også gjelder raw.
7.11.2017
Øyvind H.
Med det samme Faarlund er her, er det mulighet for å velge 24 MP på a7r2? Og hvorfor er i så fall denne muligheten valgt bort på a7r3? Jeg har fått et tilbud av dere og var egentlig i ferd med å bestille a7r3 da jeg så i videoen at man ikke kan velge 24 MP, da jeg ikke ser noen mening i å ta hverdagsbilder av familien med 42 MP. Er veldig forundret over dette, da man selv i min gamle 70D kan velge 24, 11 eller 5 MP i RAW. Er det simpelthen en forglemmelse av Sony, og at de så snart de oppdager dette vil oppdatere programvaren? Det kan jo hende de som har programmert dette kameraet er familieløse nerder, som kun er opptatt av megapixler, og ikke tenker på at å fylle opp familiealbumet med 42 MP er litt i overkant?
7.11.2017
Erik F.
Det er mekanisk stabilisering på brikken som på A7RII, men det er ikke en egen elektronisk videostabilisering som stabiliserer fra bilde til bilde, så du kan oppleve at bildet hopper en del hvis du beveger deg ujevnt mens du filmer. Denne stabiliseringen fantes heller ikke på A7RII.
7.11.2017
Sindre J.
Er det 100% sikkert at det ikke er billedstabilisering på brikken når man tar opp video? A7R II gjør jo dette.
6.11.2017
Øyvind H.
Her er en bug Sony må fikse, man kan ikke velge 24 mpx filer, som i Nikon og Canon: http://www.youtube.com/watch?v=PL9kku_Wtzo

"Two problems with the A7Rlll: There is no way to crop the 42 MP sensor to 24 MP. With Nikon and Canon you can. Also, how many people are really going to make huge prints with a 42 MP sensor? Every 42 MP photo will quickly eat away at your external hard drive or cloud storage."
4.11.2017
Øyvind H.
Sony sier det rett ut i denne videoen, den nye kit-linsa er spesialdesignet for video: http://www.youtube.com/watch?v=HYG7_BXKsEM

Det er nok et bevisst valg av Sony å ikke ha bildestabilisering av video på bildebrikken, for å få flere til å kjøpe kameraet med kit-linse.

Dårlig gjort!
26.10.2017
Øyvind H.
Ja dette blir nok et hardt slag for canicon, her er en annen som velger å ta steget over til "the lighter side" med denne nyheten:
"RayValdezPhotography I don’t agree. I actually don’t care for the 4K as a photographer. Sensor stabilization is far important for me. Using the sigma 135 f1.8 for example without any stabilization is so annoying. It’s a beat of a lens and you can’t get sharp images once there is not enough light for fast enough shutter speeds. The weight of a DSLR is also a factor for me as a landscape shooter...hiking for days with a huge camera and sometimes with a second backup camera even can be a lot of weight to carry with you. DSLR’s need to go mirrorless...seriously. An electric view finder is also far more awesome than a basic view finder...less moving parts, sharper images and less to worry about from the mechanical side. I could go on my man...the list is endless..."

http://www.youtube.com/watch?v=W6YBnjNOi1U
26.10.2017
Øyvind H.
Takk for svar angående bildestabilisering i kamera!
25.10.2017
Erik F.
Dagens bildestabilisatorer merker om du bruker stativ og tilpasser seg deretter, så det trenger man ikke tenke på. Jeg har ikke prøvd dette kameraet, men det er helt vanlig å kunne slå av bildestabilisatoren hvis man ønsker det.
25.10.2017
Christopher M.
Ser lovende ut på papiret, men personlig trenger jeg litt kjøtt på beinet gjennom tester i den virkelige verden. Ingen automatikk i at masse funksjoner = bedre bilder. Hverken kreativt eller teknisk.
Det er fordeler óg bakdeler, med alt.
25.10.2017
Øyvind H.
Kanskje bildestabiliseringen i den nye 24-105 mm er ment for video? Dette mangler jo i kameraet. Får da håpe dette ikke går for mye utover bokeh? Det beste ville dog vært at bildestbilisering for video var i kameraet, slik at man slapp dette i linsa.
25.10.2017
Øyvind H.
Er det ikke slik at bildestabilisering i linsa går på bekostning av bokeh? I så fall vil denne være tåpelig hvis bildestabiliseringen ikke synkroniserer med den i kameraet. Hvorfor har da Sony dette?

Kom på et spørsmål: Kan man slå av bildestabiliseringen i kameraet når man benytter stativ? Ellers kan den vel gå utover bildekvaliteten, etter hva jeg har lært.
25.10.2017
Øyvind H.
Satser alt på å bli semiprofesjonell så snart jeg får tak i dette kameraet!

Good bye Canon! Tenk at de utstyrte 6dm2 med en utdatert sensor fra oldtiden, dette kameraet jeg ventet så lenge på. Så da går det som det må, slik behandler man ikke gamle kunder, og jeg gleder meg til å ta ibruk nye a7r3. Dette blir moro!
25.10.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu